VUB-rector krabbelt terug over aanpassing Israëlweek

SDS
© brusselnieuws.be
03/03/2015

De Israeli Apartheid Week aan de VUB kan gewoon doorgaan zoals voorzien. Rector Paul De Knop eiste na klachten van de Israëlische ambassadeur dat die bij een aantal lezingen telkens een wederwoord zou krijgen. Na een gesprek met de organisatoren komt hij nu op die eis terug, vernam brusselnieuws.be.

Tijdens de 'Israeli Apartheid Week' (IAW) worden wereldwijd conferenties over het conflict tussen Israel en Palestina georganiseerd. Het evenement roept op tot een boycot van en sancties tegen Israël, om zo een ander beleid tegenover de Palestijnen af te dwingen.

VUB-woordvoerder Sicco Wittermans erkende voor het overleg aan brusselnieuws.be dat de rector over de IAW benaderd was door de Israëlische ambassadeur en de Belgische Liga tegen Antisemitisme. Hij wilde dat de ambassadeur spreektijd zou krijgen bij een aantal lezingen. "We eisen dat er ook een andere visie op het verhaal wordt verteld. Wij willen een zo breed mogelijk debat, met aandacht voor de verschillende standpunten", zei Wittermans toen.

Een lezing maandagavond werd geannuleerd, omdat spreker Lucas Catherine geen wederwoord van de Israëlische ambassadeur wou. "Geen enkele ambassadeur, van welk land dan ook, moet aan een vrije universiteit dicteren wat kan en niet", zei Catherine daarover in De Morgen.

Dinsdagvoormiddag hadden de organisatoren van de Israëli Apartheid Week een gesprek met rector De Knop. Die herhaalde daar zijn vraag dat de ambassadeur een gegarandeerde spreektijd zou krijgen na de lezingen, maar stelde het niet langer meer als een harde eis.

"Het was een open, constructief gesprek", zegt student-medeorganisator Olivier Goessens aan brusselnieuws.be. "De rector zegt dat hij zijn beslissing vrijdagavond heel snel heeft moeten maken, toen hij door de ambassadeur werd benaderd. Hij heeft op basis van heel weinig informatie de knoop moeten doorhakken. Hij vindt nog altijd dat wij de ambassadeur persoonlijk moeten uitnodigen, maar dat gaan we niet doen. Het is een open programma waar iedereen altijd al welkom was."

Het programma gaat voor de rest nu door zoals gepland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni