VUB onderzoekt begeleiding topsporters

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
25/02/2015

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) is een referentie op vlak van topsport en studie. Het zet nu zijn schouders onder het project ‘Gold in Education and Elite Sport’, waarin zowel de competenties van topsporters als die van hun begeleiders worden onderzocht.

Welke competenties moeten 12- tot 25-jarige atleten hebben om hun studies met hun topsportcarrière te combineren? Over welke competenties en instrumenten moeten de studie- en carrièrebegeleiders beschikken om de atleten zo goed mogelijk te begeleiden? Op deze vragen moet het tweejarige project Gold in Education and Elite Sport een antwoord bieden.

“We werken hiervoor samen met het Franse topsportinstituut Institut National du Sport, de l’Expertise et de la Performance,” vertelt professor Paul Wylleman, hoofd van de dienst Topsport en Studie aan de VUB. “Wij nemen voornamelijk het inhoudelijke voor onze rekening, zij het administratieve en de logistieke ondersteuning. We werken ook samen met Bloso, want in ieder deelnemend land zijn er twee partners: één universiteit en een topsportpartner.”

“Het voorstel dat we bij Europa hebben ingediend is zeer positief beoordeeld, waardoor we het maximale budget krijgen (ruim een half miljoen euro, red.). Dit is dan ook een vernieuwend project dat zich niet beperkt tot analyseren en leren, maar eveneens actief inspeelt op de noden in de begeleiding van studerende topsporters.”

Van blog tot boek
Maximaal 9.000 topsportstudenten (van 12 tot 25 jaar) uit de negen deelnemende landen zullen in een eerste fase bevraagd worden over hun ervaringen met de combinatie van topsport en studie. Zij zullen ook moeten aangeven hoe ze met bepaalde dilemma’s omgaan om een beter inzicht te krijgen in hun situatie. Bijvoorbeeld: je hebt een examen voor de boeg, maar hebt in diezelfde week verplichtingen met de nationale ploeg. Hoe pak je dat aan?

“Naast het nagaan van de competenties die de atleten moeten hebben, willen we ook onderzoeken welke instrumenten gebruikt kunnen worden om die competenties aan te leren. Dat kan een blog zijn, een boek, een opleiding, enzovoort. We willen de begeleiders sterker maken door hen betere middelen te geven. We zullen er wel voor moeten zorgen dat het toepasbaar is in de verschillende deelnemende landen, want niet iedereen heeft hetzelfde schoolsysteem. Hiermee moet elk land de organisatie en begeleiding van zijn studerende topsporters kunnen optimaliseren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni