De Vrije Universiteit Brussel (VUB) zal bovenop de verhoogde inschrijvingsgelden nog extra geld nodig hebben om haar begroting rond te krijgen. Dat heeft rector Paul De Knop gezegd tijdens zijn academische openingsrede.

"Zonder besparingen zou ons budget dit jaar 7 miljoen euro hoger liggen", zei De Knop. "Het is ongehoord dat banken in nood meer geld krijgen en scholen in nood minder geld." Volgend jaar krijgt het hoger onderwijs in Vlaanderen wellicht 56 miljoen euro minder, in de jaren erop loopt dat bedrag nog op tot 400 miljoen.

Door de Vlaamse besparingen in het hoger onderwijs, stevent de VUB af op een tekort. Om dat uitsluitend met hoger inschrijvingsgeld te compenseren zou een universiteitsstudent meer dan het dubbele moeten betalen om zich in te schrijven, tot 1.250 euro. Maar Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft al aangegeven dat het inschrijvingsgeld niet boven de 1.000 euro zal stijgen.

De VUB zal dus elders geld moeten zoeken. “Als we besparingen moeten slikken, zal het een totaalpakket moeten worden van verhoogde collegegelden, van interne besparen waar kan zonder personeel af te danken en een verhoogde bijdrage van de privésector”, zegt rector De Knop. “Verder zullen we mogelijk eigen initiatieven nemen, door zaken minder te betoelagen en andere zaken zelfs winstgevend te maken.”

De Knop vraagt aan Vlaams minister van onderwijs Crevits snel meer duidelijkheid over de exacte besparingscijfers en het precieze inschrijvingsgeld. In november moet hij een begroting in evenwicht kunnen indienen.

In de marge van de openingszitting hebben studenten opnieuw geprotesteerd tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni