VUB en ULB bundelen krachten voor genetisch onderzoek

© Belga
01/12/2015

De VUB en de ULB en hun ziekenhuizen, het UZ Brussel en het Hôpital Erasme, hebben binnen het samenwerkingsverband ‘BRIGHTcore’ hun apparatuur voor expertise van genetisch onderzoek gebundeld. Zo willen ze genetische aandoeningen beter bestuderen.

De afgelopen jaren heeft het onderzoek naar onze genetische code een ware revolutie doorgemaakt, met een brede waaier aan geneeskundige oplossingen tot gevolg. Om deze nieuwe toepassingen maximaal te kunnen gebruiken, moest de VUB op zoek naar partners om samen te investeren in de dure toestellen en informatica, maar ook om meer specialisten in te schakelen en een breder patiëntenaanbod aan te boren om ervaring op te doen met de meest zeldzame afwijkingen.

Samen met de ULB, het UZ Brussel en het Erasmus-ziekenhuis, zette de VUB het BRIGHTcore-project op, dat staat voor Brussels Interuniversity Genomic High Throughput core. De partners kochten vorig jaar voor 1,5 miljoen euro nieuwe apparatuur. De DNA-analyse van de bloedstalen wordt uitgevoerd in het UZ Brussel in Jette, waar de data ook bewaard worden. Het rekencentrum voor de analyse is gelegen op de campus Etterbeek van de VUB en de ULB.

De toepassingen van moleculair onderzoek en diagnostiek voor genetische aandoeningen zijn talrijk: diagnose van erfelijke aandoeningen, de karakterisatie van een kwaadaardig gezwel of de niet-invasieve prenatale opsporing van het syndroom van Down (foetale trisomie) met een NIPT-test aan de hand van een bloedstaal van de zwangere vrouw.

In dit laatste voorbeeld kunnen volgens de universiteiten jaarlijks een vijftigtal nodeloze verliezen van zwangerschappen voorkomen worden. Ook in andere domeinen van de geneeskunde en farmacie wordt deze technologie gebruikt, onder meer bij keuze van medicatie voor de individuele patiënt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni