Vrijdag uitspraak in zaak van vermoedelijk terrrorisme

© Belga
05/11/2015

De correctionele rechtbank van Brussel doet vrijdagvoormiddag uitspraak in een zaak van vermoedelijk terrorisme. Zes beklaagden staan terecht omdat ze tussen 2011 en 2013 geprobeerd zouden hebben om zich aan te sluiten bij terroristische groepen in Somalië en Syrië.

Het federaal parket eiste dat alle beklaagden veroordeeld zouden worden voor deelname aan de activiteiten van een terreurgroep als lid.

Beklaagde Hamza B. wordt beschouwd als de leider van de groep. De procureur eiste gevangenisstraffen tot vijf jaar effectief. Beklaagde Harris C.-C. zou niettemin uitstel mogen genieten van het parket. De verdachten zelf vroegen de vrijspraak.

Een van hen is Sami. Het Brusselse gerecht veroordeelde hem al omdat hij poogde terreurgroep Al-Shabaab te vervoegen in augustus 2011. Hij werd opgepakt in Kenia toen hij de grens overstak met Somalië, waar Al-Shabaab gebaseerd is.

Het hof van beroep veroordeelde Sami L. in juni 2013 tot drie jaar gevangenis met uitstel. Eenmaal op vrije voeten nam hij de benen naar Irak, waar hij volgens het onderzoek inmiddels zou overleden zijn. Hij staat dus bij verstek terecht.

Een ander beklaagde, Kamal A, is eveneens afwezig. Hij zou nog steeds in Syrië zitten, nog volgens het onderzoek.

Wel op de beklaagdenbank zit Harris C.-C, een Belgische ex-militair, die ervan verdacht wordt dat hij zich aansloot bij terreurgroepen in Syrië, en dat hij dat ook zou geprobeerd hebben bij andere in Somalië. De man van 25 raakte zijn twee benen kwijt door een
bombardement in Syrië in 2013.

Rechter Pierre Hendrickx spreekt zijn vonnis vrijdag uit. De lezing van het vonnis kan een paar uur in beslag nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni