'Vriendjespolitiek en willekeur rond Madou'

Tuur De Moor
© Brussel Deze Week
12/09/2012
De socialistische vakbond ACOD dreigt met een staking als burgemeester Jean Demannez (PS) niet vlug een einde maakt aan het 'nepotisme' en de 'willekeur' binnen de preventiedienst. Demannez zegt richtlijnen van hogerhand uit te voeren.

V olgens vakbondssecretaris Patrick Delmarquette heerst er grote malaise binnen de preventiedienst, de grootste gemeentelijke administratie. De vakbond schreef zopas een brief aan het schepencollege waarin ze haar pijlen vooral richt op Carol Etienne, die de dienst sinds een jaar leidt. Haar wordt verweten dat ze een politiek van 'twee maten, twee gewichten' voert, waarbij stelselmatig pogingen worden ondernomen om de sociale dienstverlening aan de zwaksten af te schaffen.

Delmarquette: "Het gaat mis sinds de burgemeester vorig jaar besloot om het accent van de dienst te verleggen van preventie en sociale actie naar repressie en veiligheid; toen kwam mevrouw Etienne aan het hoofd van de dienst. Heel wat medewerkers moesten van de ene dag op de andere iets anders gaan doen, zonder enige uitleg. Ze voelen zich opzijgeschoven en hebben de indruk dat hun zorgvuldig verworven expertise niet gerespecteerd wordt. Jarenlang hebben ze gewerkt aan een uitgebreid netwerk van contacten. Juist op die manier werd vaak vermeden dat een gewelddadige situatie verder escaleerde." Een preventiemedewerker die voor de zomer al getuigde, maar niet met naam in de krant wil, bevestigt dat de competenties en ervaring van het personeel systematisch worden uitgehold. "We worden nu constant gecontroleerd, opgebeld, gedwongen in ons kantoor te blijven. Maar ons terrein is de straat, niet de administratie. Tijdens vakantieperiodes mag ik mij niet op het grondgebied van Sint-Joost begeven, terwijl ik er een heel sociaal netwerk en veel vrienden heb. Dat is toch absurd."

Etienne wordt in de brief ook vriendjespolitiek verweten. "Ze heeft een nieuwe ploeg om zich heen verzameld. Daarbij heeft ze banen 'gecreëerd' die al bestonden, en functies die volgens sommigen totaal overbodig zijn. Dat kan als copinage geïnterpreteerd worden," staat in de vakbondsbrief. Delmarquette: "De mensen van de dienst zien dat er personen op bepaalde functies gebombardeerd worden zonder dat er vooraf enige interne of externe vacature werd uitgeschreven."

Volgens de anonieme preventie­medewerker tracht het nieuwe diensthoofd het college, en met name de schepen van Preventie Hava Ardiçlik (PS), stelselmatig te passeren. "Ze herstructureert zonder te overleggen en zet haar pionnen waar ze wil. Hier in Sint-Joost worden mensen die een visie hebben en echt de handen uit de mouwen steken, als vervelend ervaren. Wie kritiek spuit, kan worden overgeplaatst naar een andere post. De flexibele contracten laten dat ook toe: ze zijn zo opgesteld dat je de functieomschrijvingen op wel honderd manieren kunt interpreteren."

Etiennes voorgangster, die de dienst tussen 2000 en 2011 leidde, werd vorige zomer zonder enige aanleiding of reden aan de kant geschoven. "In zeer twijfelachtige omstandigheden," preciseert Delmarquette. De ontslagen werkneemster stapte naar de rechter en won twee zaken tegen de gemeente. Maandelijks moet die haar nu een fikse schadevergoeding betalen. Etienne, die al enkele jaren als évaluatrice interne aan het werk was, kwam op haar stoel.

Om een uitweg te vinden uit het 'verdorven klimaat' probeerden de vakbondsafgevaardigden al een tijd in gesprek te treden met de burgemeester. Omdat die tot nu toe niet inging op het verzoek, is er nu de brief met een stakingsdreiging. Als het college niet afdoende reageert, wordt zaterdag een stakingsaanzegging ingediend.

In een reactie verwijst Etienne naar Demannez. Die zegt een brief te hebben verstuurd naar de vakbond. "Deze week heeft de preventiedienst een onderhoud met de vakbond. Het college kan zich niet overal mee bezighouden. Ik hecht niet te veel belang aan deze brief." Demannez zegt ook dat de veranderingen in de oriëntatie en organisatie van de preventiedienst er zijn gekomen op aansturen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "We moeten de nieuwe richtlijnen binnen de drie jaar uitvoeren, zo niet zullen we op deze dienst mensen moeten ontslaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni