gemeentehuislaken

Vreemdelingenbureau Laken opgedoekt

HUB
© Brussel Deze Week
20/05/2015

Het vreemdelingenbureau dat vier jaar geleden openging in het oude, gerenoveerde Lakense gemeentehuis aan het Bockstaelplein gaat volgende week dicht.

In 2011 lanceerde Stad Brussel een grote decentralisatieoperatie. Om de burger beter te bedienen en de druk op het administratief centrum aan de Anspachlaan te verlichten werden de vijf verbindingsbureau’s – Laken, Heembeek, Haren, Louiza en Ambiorix, – opgewaardeerd tot mini-gemeentehuizen. In Louiza en Laken kwam ook een vreemdelingenbureau.

Het vreemdelingenloket in Laken zorgde al snel voor lange wachtrijen. Af en toe liep het danig uit de hand, met vechtpartijen tot gevolg. Begin dit jaar kwam er een strenge beveiliging aan de ingang van het verbindingsbureau. Iedereen moet door een detectiepoortje en tassen worden gecontroleerd. Die maatregel is een gevolg van de recente molotovcocktails op het politiekantoor Bockstael, dat in hetzelfde gebouw is gevestigd.

Nu heeft schepen Alain Courtois (MR) beslist om het vreemdelingenbureau op te doeken. “Er is maar één ingang zowel voor het verbindingsbureau, het politiekantoor en de Franstalige bib.” Hierdoor kwam de veiligheid in het gedrang. “Door de toeloop van vreemdelingen moesten de andere burgers ook uren in de file staan.” Op 28 mei gaat het loket dicht en moeten nieuwkomers naar de Anspachlaan, waar het ook een dagelijkse overrompeling is.

Het vreemdelingenbureau Louiza blijft wel open. Courtois: “Dat is voor buitenlanders die snel iets voor hun diploma of werk moeten regelen. Daar is het op afspraak.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni