Vrederechter laat afbraak moestuin toe

KH
© brusselnieuws.be
15/09/2014

Enkele tientallen actievoerders hebben maandagochtend verhinderd dat acht bomen worden geveld op de plek waar een tijdelijke moestuin is ingericht. De vrederechter besliste in de loop van de ochtend dat de kap mag doorgaan. Ook de bouw van sociale woningen kreeg groen licht.

De moestuinsaga in de Marollen is nu al enkele maanden aan de gang. De Brusselse Haard wil sociale woningen bouwen op een plek waar buurtbewoners een tijdelijke moestuin hadden aangelegd.

Deze maandagochtend rond 6 uur arriveerde een aannemer die acht bomen zou kappen op de site en de moestuin moest afbreken. Het bedrijf was vergezeld van vier agenten.

Ondanks het vroege uur hadden echter ook enkele tientallen actievoerders verzameld aan de moestuin. “We hebben de kap voorlopig kunnen verhinderen”, legt Raf Knops uit aan brusselnieuws.be. “Er is op dit moment geen wettelijke basis om met de kap te beginnen. We zijn vrijdag naar de vrederechter gestapt en die doet pas deze maandagochtend een uitspraak. Daarvoor mag hier helemaal niet gekapt worden.”

Ondertussen is die uitspraak er wel. De vrederechter oordeelde dat de Brusselse Haard de bomen mag kappen en ook mag beginnen met de bouw van sociale woningen. Het bedrijf is ondertussen met de kap begonnen.

Rood konijn
De actievoerders hielden hun bezetting maandagochtend rond 10.30 uur wel nog even vol. Ze bevinden zich achter een hek dat het bouwbedrijf rond de moestuin plaatste. “We hebben onszelf laten insluiten, maar de stemming is goed. We zingen, doen vreugdedansjes en iemand heeft zich in een rood konijn verkleed.”

Een van de actievoerders is ook in een boom geklommen en is niet van plan daar opnieuw uit te komen, ook niet na de uitspraak van de vrederechter. “We hoorden van de agenten dat ze geen opleiding hebben gekregen om mensen uit bomen te halen, dus dat zit voorlopig wel goed.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni