Vossen belagen oogst Ukkelse wijnboer

SDS
© brusselnieuws.be
15/09/2014

De Ukkelse wiskundeleraar Marc De Brouwer kweekt al 25 jaar lang druiven, zowel om wijn van te maken als om op te eten. Maar ook de vossen hebben zijn biologische druivenranken nu ontdekt.

Zondag hield De Brouwer een opendeurdag in zijn wijngaard. Die ligt op de Kauwberg, in vol natuurgebied, op een terrein dat hij al ongeveer vijf jaar huurt van de gemeente Ukkel.

“We kweken een 20-tal druivenvarianten”, zegt De Brouwers echtgenote Annick Renard aan brusselnieuws.be. “Zuiderse druivensoorten rijpen hier niet voldoende en worden makkelijker ziek, dus we kiezen andere variëteiten. Zo kunnen we onze teelt volledig biologisch houden, zonder chemische producten of pesticides. Dat is trouwens ook een voorwaarde op dat terrein.”

Gat in omheining
​De Brouwer kweekt er aan ons klimaat aangepaste variëteiten als Rondo, Rioja Blanc, Phoenix en Sirius. Die worden vrijdag al voor een deel geoogst. Want een of meerdere vossen hebben de druivenranken ook ontdekt, meldt Renard. “Ze hebben een gat in de omheining gemaakt en pikken er alle rijpe druiven uit. Die eten ze ter plekke op, de rest laten ze hangen.”

Meteen voldoende reden voor wijnbouwer De Brouwer om komende vrijdag het suikergehalte van zijn druiven te controleren, en indien het hoog genoeg is, meteen te oogsten.

De wijngaard levert genoeg oogst op voor een 100-tal flessen wijn. Helaas is de biologische Brusselse wijn nergens te koop: het echtpaar deelt de flessen uit aan vrienden en familie.

De Brouwer deelt zijn kennis overigens wel op zijn websites vignes.be, waar u gratis publicaties kunt bekijken over wijnbouw, stadswijn, maar ook over het maken van cider uit appels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni