Voorwaarden Woningfonds aangepast aan stijgende prijzen

© brusselnieuws.be
27/02/2015

De toelatingsvoorwaarden om een lening van het Woningfonds te krijgen, worden herzien. Het maximaal ontleenbare bedrag stijgt voor een huishouden van een of twee mensen tot boven de 300.000 euro, ruim 100.000 euro meer dan vroeger. Het wordt ook mogelijk om 120 procent van de woningprijs te lenen.

Bevoegd minister Céline Fremault (CDH) heeft de voorwaarden aangepast, meldt Le Soir.

In 2015 beschikt het Brusselse Woningfonds over een budget van 50 miljoen euro, waardoor het 1.400 leningen zal kunnen aangaan.

Om beter in te spelen op de stijgende vastgoedprijzen in het gewest, stijgt het maximaal toelaatbare geleende bedrag. Dat wordt voor een alleenstaande of een koppel nu bijvoorbeeld 316.672 euro, wat 105.159 euro meer is dan vroeger. Voor een woning met 1 of 2 slaapkamers zullen de uitgekeerde leningen van het Woningfonds zo voldoende zijn voor alle Brusselse gemeenten.

Lagere rente, langere duur
Het maximale krediet wordt ook hoger dan de prijs van de woning. Het krediet zal kunnen oplopen tot 120 procent van de woningprijs, zodat de registratierechten niet langer een horde vormen om huiseigenaar te worden.

De rentes zijn naar beneden herzien, om de huidige lage rentes op de commerciële markt te weerspiegelen. Ze schommelen nu tussen de 1,85 en 3 procent.

Daarnaast is de maximale duur van de lening gestegen: ze kan nu ook langer dan dertig jaar lopen voor mensen ouder dan 35. De enige vastgestelde limiet op dat vlak is dat de integrale huisprijs betaald zal moeten zijn wanneer de ontlener op pensioen gaat.

Kleinere aflossingen in het begin
Ten slotte worden de aflossingen ook progressief. Voor een lening van 160.000 euro op 20 jaar met een rente van 2 procent zullen de maandelijkse aflossingen beginnen met 540 euro per maand, om na 12 jaar te stijgen naar 672 euro, en na 20 jaar naar 787 euro.

“Normaal gezien stijgen de inkomsten doorheen de tijd. Het is dus logischer eerst kleinere aflossingen te doen, die naar het einde toe stijgen”, zegt minister van Wonen Fremault in Le Soir. “Door deze vijf veranderingen te combineren, hopen we dat het Woningfonds aantrekkelijker wordt voor jongeren.”

Over andere maatregelen wordt nog gedebatteerd in de Brusselse regering. Zo zegt Fremault dat ze de eis dat wie leent van het Woningfonds minstens tien jaar in de woning moet blijven, wil versoepelen. “Wij kunnen ons voorstellen dat als eigenaars een grotere woning willen, hun huidige woonst verhuurd zou kunnen worden via een sociaal immobiliënkantoor.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni