Vooruitgangstraat bedreigd met onteigeningen

© FM Brussel
04/11/2005
De bewoners van de Vooruitgangstraat in Schaarbeek zijn ongerust over de plannen van de NMBS. Grote werken voor een vlotter treinverkeer ter hoogte van het Noordstation zouden de sloop van zo'n dertig huizen betekenen.

De Vooruitgangstraat ligt in de Noordwijk en vlak naast de grote spoorwegbrug ter hoogte van het Noordstation. Daar wil Infrabel, de beheerder van de Belgische spoorweginfrastructuur, het aantal sporen uitbreiden met twee. Die zijn nodig om meer treinen via het Noordstation te laten rijden. "De werken kaderen in het Gewestelijk ExpressNet in en rond Brussel, om de mobiliteit in de hoofdstad te verbeteren." Dat zegt Frédéric Petit van Infrabel. De spooruitbreiding kost 60 miljoen euro.

De geplande spooruitbreiding brengt geen goed nieuws voor de eigenaars van een dertigtal huizen in de Vooruitgangstraat, tussen de Koninginnelaan en de Paleizenstraat. De eigenaars van deze huizen worden mogelijk midden volgend jaar onteigend en hun huis gesloopt. Daardoor moeten een honderdtal mensen op zoek naar een nieuwe woonst.

Bij de buurtbewoners heerst grote ongerustheid. De betrokken bewoners hebben al een brief ontvangen van Infrabel waarin ze gewaarschuwd worden voor een mogelijke onteigening. De gemeente Schaarbeek en een aantal stadsverenigingen steunen de bewoners en kanten zich tegen de plannen van de NMBS.

Omdat het Brussels Gewest beslist over de nodige vergunningen voor de werken, kan de gemeente enkel een bemiddelende rol spelen in het openbaar onderzoek dat op 8 november start. De werken zelf zullen niet voor eind 2007 starten. Schaarbeek hoopt nu voldoende argumenten te kunnen aanbrengen om de plannen te wijzigen. "Als we ook maar het minste opening vinden die ons kan doen besluiten dat deze werken een beetje verderop kunnen worden gerealiseerd, zullen we die zeker gebruiken om onteigeningen te vermijden. Maar ik weet niet of dat mogelijk zal zijn," zegt schepen van Stedenbouw Christine Smeysters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni