© ©interbuild

'Vooropvang WTC-III gebouw veel te mager'

KVM
© brusselnieuws.be
07/09/2015

De WTC-III toren vlak bij het Noordstation is klaar om ‘s nachts vijfhonderd vluchtelingen op te vangen. De spontane hulporganisaties die aanwezig zijn in het tijdelijke vluchtelingenkamp aan het Maximiliaanpark vrezen echter dat dit niet genoeg is. Ze klagen ook het gebrek aan douches en dagopvang aan.

Maandagmiddag verblijven tussen de 750 en 1000 vluchtelingen in het park. Dat zegt Vanessa Van Strythem, één van de initiatiefneemsters van de facebookgroep ‘Plateforme citoyenne de soutien aux réfugées Bruxelles’, aan onze redactie. “De tijdelijke opvang in het WTC-III gebouw, zal het opvangprobleem dus niet oplossen. Er zijn te weinig plaatsen voor alle vluchtelingen en overdag is er niets voor hen voorzien.”

De coördinerende actiegroep ‘Infopunt: Hulp vluchtelingen BXL’ is ongerust over de voorzieningen in het WTC-III gebouw. “Er zijn geen douches maar blijkbaar is het volgens de bevoegde overheden niet nodig om ’s avonds een douche te nemen. Wij hebben 5 douches voorzien in het kamp, maar de wachttijden zijn lang. We zullen zien hoe de situatie evolueert, maar op het eerste zicht lijkt de opvang van de federale staat zeer magertjes.”

De spontane actievoerders zetten hun activiteiten daarom voort. “De logistiek en organisatie van het kamp blijft dus blijkbaar een taak van vrijwilligers.” De burgerinitiatieven kunnen nog versterking gebruiken en blijven op zoek naar vrijwilligers. "Deze mensen kunnen onder meer helpen om voedsel uit te delen, dagactiviteiten te voorzien en de veiligheid in het park te garanderen."

Kamerlid voor Groen Wouter De Vriendt waarschuwt dat hetgeen de overheid aanbiedt, te weinig is. "Het is een illusie dat deze nieuwe opvang de andere, noodzakelijke voorzieningen kan vervangen. Ofwel zal het tentenkamp bij de DVZ blijven bestaan, ofwel moet de overheid ook bredere hulp organiseren. Wij pleiten voor het tweede. De rudimentaire omstandigheden waarin oorlogsvluchtelingen momenteel opgevangen worden zijn de hoofdstad van Europa onwaardig", aldus De Vriendt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni