Voormalig CD&V-minister Chabert overleden

© brusselnieuws.be
10/04/2014

Voormalig minister en minister van Staat Jos Chabert (CD&V) is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1989 tot 2004 minister in de Brusselse regering.

Chabert was een van de langstzittende ministers in de Belgische naoorlogse geschiedenis. Hij zetelde in de nationale en de Brusselse regering.

Jos Chabert werd in 1933 geboren in Etterbeek en studeerde later rechten aan de KU Leuven. Zijn politieke carrière startte hij als schepen in Meise en hij werd al snel nadien volksvertegenwoordiger. In 1973 werd hij minister van Cultuur in de nationale regering.

Het bekendst zou hij worden als minister van Verkeer. In die functie voerde hij de verplichte gordeldracht in, een verwezenlijking waar hij trots op was. Hij zorgde ook voor de snelheidsbeperking tot 120 kilometer per uur en de beperking tot 0,8 promille alcohol voor chauffeurs.

Eind 1981 verdween Chabert uit de Belgische regering en zocht hij andere horizonten op. Hij werd eerst Belgisch vertegenwoordiger bij de Algemene Vergadering van de VN, nadien Belgisch commissaris-generaal voor de wereldtentoonstelling in Tsukuba (Japan).

Met de geboorte van het Brussels Gewest trad de perfect tweetalige Chabert opnieuw op het politieke voorplan. In 1989 werd hij minister van Financiën in de eerste Brusselse regering onder Charles Picqué (PS). Hij zou tot 2004 Brussels gewestminister blijven. Zo zorgde hij er als minister van Openbare Werken voor dat er een fietspad kwam op de Wetstraat en speelde hij ook een rol bij de uitbouw van de metro.

Chabert was behalve een overtuigde een Belg en monarchist ook een overtuigd Europeaan. Hij was twee jaar lang voorzitter van het Europese Comité van de Regio's, dat de belangen van de regio's in de Europese besluitvorming verdedigt.

Chabert stond ook bekend als een trouwe Anderlecht-supporter.

Hij richtte ook Hoopvol Brussel op, een platform voor dialoog tussen godsdiensten en levensbeschouwingen in de hoofdstad.

Bij de verkiezingen van 2009 was hij lijstduwer bij de opvolgers maar werd hij niet meer verkozen. In november van dat jaar benoemde de koning hem tot minister van Staat.

Chabert was al een aantal jaar ziek.

Op Twitter betuigden verschillende politici al hun medeleven:

We verliezen een gedreven christendemocraat, welbespraakt bruggenbouwer. Oprechte medeleven aan naasten van minister van staat Jos Chabert.

— Kris Peeters (@MP_Peeters) April 10, 2014

.@cdenv verliest met Jos Chabert een gedreven christendemocraat. Ons land een politieke icoon. Sterkte aan familie http://t.co/VkZRsoOp7a

— Wouter Beke (@wbeke) April 10, 2014

Mijn oprechte deelneming aan familie en naasten van Minister van Staat Jos Chabert, een sterk politicus en warm man

— Elio Di Rupo (@eliodirupo) April 10, 2014

Ik denk aan de familie en vrienden van minister van Staat Jos Chabert. Mijn medeleven.

— didier reynders (@dreynders) April 10, 2014

Ik zette mijn 1ste stappen in de politiek op het kabinet van Jos Chabert. R.I.P. Politiek icoon, bruggenbouwer, warme man, inspiratiebron

— Bianca Debaets (@BiancaDebaets) April 10, 2014

R.I.P. Jos Chabert, innige deelneming aan de familie en vrienden van de oud-minister.

— Geert Bourgeois (@GeertBourgeois) April 10, 2014

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni