Volledige resultaten: PS en Open VLD voorop, forse winst voor Groen

© brusselnieuws.be
25/05/2014

Voor het Brussels parlement zijn alle 717 bureaus geteld. Na een lange nek-aan-nekrace neemt PS afstand van MR, FDF is de revelatie aan Franstalige kant. Bij de Nederlandstaligen is Open VLD de grootste. N-VA en Groen gaan er lopen met de grootste winst.

​​Bij de Franstaligen strandt MR uiteindelijk op 23 procent. PS is de grootste met 26,6 procent. Naarmate de bureaus geteld werden, wisselden de partijen elkaar af aan de leiding. Pas toen de telling hervat werd na een urenlange onderbreking bleek de PS toch een duidelijke voorsprong te nemen.

FDF wordt de derde grootste met 14,8 procent van de stemmen. De partij is daarmee aan Franstalige kant de verrassing van de verkiezingen. In de peilingen haalde FDF beduidend minder.

CDH komt uit op 11,7 procent, Ecolo op 10,1 procent. Vooral Ecolo - in 2009 nog goed voor 20 procent - is de grote verliezer aan Franstalige kant. Ook CDH boert ruim drie procent achteruit. PTB-PVDA-GO blijft onder de kiesdrempel maar komt toch in het parlement dankzij de lijstverbinding met een handvol andere kleine partijen zoals Pro Bruxsel, Belgische Unie en de Piratenpartij.

Groen en N-VA doen het goed
Langs Nederlandstalige kant haalt Open VLD 26,7 procent van de stemmen. Dat is goed 3,7 procentpunt meer dan bij de vorige stembusgang in 2009, toen de partij ook al de grootste was.

Groen doet het erg goed met 17,9 procent. Dat is meer dan 6,7 procentpunt meer dan in 2009 en de hoogste score voor de partij sinds het ontstaan van het Brussels Gewest.

De winst zal echter niet volstaan om van Groen de tweede Nederlandstalige formatie te maken. SP.A, die eerder op verlies stond, boekt uiteindelijk nog een kleine winst en komt uit 19,5 procent.

Ook N-VA groeit fors, maar lang niet zo sterk als in Vlaanderen. De nationalisten halen 17 procent, en zijn daarmee de vierde Vlaamse partij in Brussel, ruim voor CD&V, dat bijna 3,5 procentpunt moet inleveren en uitkomt op 11,4 procent.

De grootste verliezer is Vlaams Belang, dat bijna 12 procent van zijn stemmen kwijtspeelt. Met 5,6 procent blijft de partij wel boven de kiesdrempel.

Vijf zetels voor Open VLD
In zetels vertaald ziet het resultaat er als volgt uit aan Nederlandstalige kant: Open VLD haalt 5 zetels (+1). Groen (+1), SP.A (-1) en N-VA (+2) krijgen er elk 3, CD&V (-1) moet het met 2 zitjes doen en Vlaams Belang valt terug op 1 zetel (-2).

De bekendmaking van de resultaten was zondagavond en -nacht lange tijd opgeschort door technische problemen maar maandagochtend rond 11 uur waren de resultaten volledig.

NEDERLANDSTALIG KIESCOLLEGE

FRANSTALIG KIESCOLLEGE

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni