Voorlopig geen verbod op onverdoofd slachten

© FM Brussel
30/09/2014

Er komt voorlopig geen verbod op onverdoofd slachten in Brussel. “We gaan wel in overleg met de betrokkenen zien hoe we dierenleed zoveel mogelijk kunnen vermijden”, aldus staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).

Zondag betoogden zo’n 7.500 mensen in Brussel tegen het onverdoofd slachten van dieren. De manifestanten vroegen de wet te wijzigen die toelaat dat dieren om religieuze redenen worden geslacht.

Aanleiding is het Offerfeest van volgende zaterdag, waarbij opnieuw duizenden moslims een schaap ritueel slachten. Dat gebeurt in de tijdelijke slachtplaatsen zonder verdoving.

Op korte termijn komt er in Brussel geen verbod op onverdoofd slachten. Volgens staatssecretaris Debaets moet er gezocht worden naar andere oplossingen om dierenleed te verminderen.

“De oplossing is natuurlijk ook dat je die tijdelijke slachtplaatsen zo goed mogelijk gaat inrichten zodat ze in regel zijn met de Europese richtlijnen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je er alleen maar officieel erkende slachters te werk stelt en dat je ook andere criteria zoals hygiëne respecteert.”

Debaets zat al samen met de moslimgemeenschap om te bespreken hoe de slachtingen zo pijnloos mogelijk kunnen verlopen. Ze zit binnenkort ook nog samen met de joodse gemeenschap.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni