Voetgangerszone tussen Schuman en Jubelpark

LV
© brusselnieuws.be
27/11/2015

Er komt een voetgangerszone van het Schumanplein tot aan het Jubelpark. Auto's zullen niet meer van zuid naar noord of omgekeerd over het plein kunnen rijden. Er komt een nieuwe projectoproep voor de heraanleg. De werf zou in 2017 moeten beginnen.

De Brusselse regering heeft de grote principes voor de heraanleg van het Schumanplein goedgekeurd. Dat laat minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A) weten in een persbericht. De principes worden opgenomen in de projectoproep die de komende dagen zal worden gepubliceerd.

Concreet zal een grote voetgangerszone worden ingericht "met veel groen", tot vlak aan het Jubelpark. Het autoverkeer zal enkel nog mogelijk zijn tussen de Kortenberglaan en de Wetstraat enerzijds, en tussen de Froissartstraat en de Oudergemlaan anderzijds. Het Schumanplein zal met andere woorden niet langer een rotonde zijn. Voor de vele buslijnen die het plein aandoen wordt nog een oplossing gezocht. Daarbij zouden dichtbevolkte straten zoveel mogelijk ontlast worden.

Voor het project wordt een budget van 7,8 miljoen euro voorzien. Een jury zal de bouwheer bijstaan om te kiezen uit ontwerpen van de bureaus die deelnemen aan de wedstrijd. De Brusselse bouwmeester zal de jury voorzitten. Het is de bedoeling om de werken begin 2017 op te starten.

Kunstwerk
"We willen dit plein een stedelijk karakter geven", zegt Smet. "Het moet een ontmoetingsplek worden waar Brusselaars en ambtenaren uit de Europese instellingen elkaar kunnen treffen. Bij de heraanleg zal rekening worden gehouden met de aanwezigheid van de Europese instellingen, meer bepaald ook in de keuze van het kunstwerk dat op het plein zal komen te staan."

"De heraanleg van het Schuman-rondpunt moet ertoe bijdragen om Europa nog meer dan vandaag in te schrijven in onze stad", klinkt het bij minister-president Rudi Vervoort (PS). "Zo kan het Gewest haar internationale identiteit verzoenen met de behoeftes en wensen van de Brusselaars."

Subversief
Enkele jaren geleden was er al eens internationale ontwerpwedstrijd voor het nieuwe Schumanplein. Het winnend project van Xavier De Geyter werd echter onlangs afgevoerd. Volgens bouwheer Beliris was er een dispuut met de architect en er waren ook technische bezwaren. Het project ging immers uit van een volledig autovrij plein. Het is echter onzeker of een extra tunnel onder het plein haalbaar is.

De Geyter zelf liet onlangs in een interview op tvbrussel nog optekenen dat de overheden zijn ontwerp "te subversief" vonden. Het door hem geplande amfitheater op het plein zou een bijzondere plek geven aan betogingen. Dat zou vloeken met de huidige tendens tot extra beveiliging.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni