Voetgangerszone: Stad nu toch in zee met Atrium

AB, LV
© brusselnieuws.be
18/01/2016

De Stad Brussel gaat dan toch een beroep doen op het gewestelijk handelsagentschap Atrium om de handelaars in de uitgebreide voetgangerszone te ondersteunen. Tot nu toe negeerde de Stad oproepen van het Gewest in die zin.

De Stad zal Atrium de opdracht geven om een originele identiteit uit te werken voor de handelswijken van de voetgangerszone. Dat schrijft La Dernière Heure, en bevestigt Atrium ook aan onze redactie. Het agentschap gaat ook mee de handelsprioriteiten van de Stad bepalen.

Complementair met Nieuwstraat
De samenwerking moet onder meer nieuwe handelszaken naar de Anspachlaan en omgeving lokken. "Geen winkelketens die al in de Nieuwstraat zitten. De handelszone moet complementair zijn met die winkelstraat in plaats van ermee te concurreren", zegt Eric Baptiste van Atrium aan brusselnieuws.be.

Het is opvallend dat de Stad nu toch een beroep doet op de diensten van Atrium. Tot nu toe ging schepen van Handel Marion Lemesre (MR) in zee met een extern adviesbureau. "Vandaag zijn de stad Brussel, schepen Lemesre en Atrium tot een eerste akkoord gekomen. Nu starten we met de onderhandeling van een raamakkoord waarin staat wat de Stad van het agentschap verwacht", voegt Baptiste toe.

Atrium gelooft in het project van de autovrije handelszone, dat intussen al enkele obstakels tegenkwam. "Eerst was er het hele probleem met de slechte communicatie over de voetgangerszone, toen was het terreuralarm er te veel aan. De basis die de Stad heeft gelegd is knap en gedurfd, maar er moet nu hard gewerkt worden aan het imago van Brussel", aldus Eric Baptiste.

Daling omzet
Eind vorig jaar deed minister van Economie Didier Gosuin (Défi) nog een oproep tot samenwerking met Atrium. Dat deed hij na een rondvraag waaruit bleek dat sommige handelaars hun omzet flink zagen dalen.

"Handelaars op en rond de centrale lanen zien hun zakencijfers achteruitgaan", bevestigt Baptiste. "Atrium wil mee proberen rechtzetten wat er in de afgelopen zeven maanden is misgegaan in de voetgangerszone."

De voetgangerszone is eind juni al flink uitgebreid. De vraag is dus ook of de samenwerking niet veel vroeger van start had moeten gaan. "Er is twee jaar verloren gegaan", aldus Marie Nagy van oppositiepartij Ecolo op Twitter.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni