Voetgangerszone krimpt aan De Brouckère

© brusselnieuws.be
17/11/2015

Volgende maand wijzigt de verkeerssituatie op het De Brouckèreplein. Auto's kunnen dan opnieuw van de Wolvengracht naar de Adolphe Maxlaan rijden, langs hotel Metropole. Ter compensatie zou de andere kant van het plein autovrij worden, maar daar bestaat nog onenigheid over binnen de meerderheid.

De wijziging is maandag aangekondigd door burgemeester Yvan Mayeur (PS) en schepenen Els Ampe (Open VLD) en Alain Courtois (MR) op een vergadering met buurtbewoners en handelaars van de Adolphe Maxlaan. Die klagen over minder omzet sinds de invoering van voetgangerszone en het circulatieplan.

Daarom wil de Stad vanaf december opnieuw autoverkeer mogelijk maken vanaf de Wolvengracht richting Adolphe Maxlaan. De autovrije zone op het De Brouckèreplein wordt zo een stuk kleiner.

Ter compensatie wil Mayeur vanaf januari echter het autoverkeer bannen aan de andere kant van het plein, voor bioscoopcomplex UGC. Het autoverkeer van de Emile Jacqmainlaan zou dan al ter hoogte van de Nieuwbruglaan moeten afbuigen naar de Lakensestraat of de Maxlaan.

Maar daar is nog geen akkoord over. De westzijde van het plein kan pas autovrij worden als duidelijk is hoe auto’s die van de Jacqmainlaan komen de parking ter hoogte van de Augustijnenstraat kunnen bereiken, zegt de woordvoerder van schepen Els Ampe aan onze redactie. Hoe dan ook zijn de wijzigingen deel van de testfase en dus nog niet definitief, benadrukt de woordvoerder van Mayeur.

Visgraat
Ook de situatie van de Adolphe Maxlaan zelf verandert. Het verkeer wordt er teruggebracht tot één rijstrook. Op die manier komt ruimte vrij om het aantal parkeerplaatsen op te trekken. Door die plaatsen in visgraatmotief aan te leggen stijgt het aantal parkeerplaatsen van 57 naar 99.

De handelaars vroegen ook om opnieuw tweerichtingsverkeer te organiseren op de Adolphe Maxlaan. Daar ging het stadsbestuur niet op in.

Deze donderdag buigt het schepencollege zich ook nog over een communicatieplan om klanten naar het stadscentrum te lokken.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni