Centrale lanen 2

Voetgangerszone en circulatieplan in de praktijk

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
24/06/2015

Vanaf maandag 29 juni wordt een groot deel van het centrum van Brussel autovrij. We zetten even op een rij wat dat in de praktijk allemaal betekent.

De ‘grootste voetgangerszone van Europa’ is de voorbije maanden druk besproken door vriend en vijand. Vooral de beslissing van de stad om eventueel nieuwe ondergrondse parkings aan te leggen zette kwaad bloed, evenals het nieuwe circulatieplan dat volgens sceptici de auto nog te veel plaats geeft. Maar er komen wel een voetgangerszone van 50 hectare en een heleboel nieuwe fietsmarkeringen.

  • De voetgangerszone begint aan het De Brouckèreplein (komende vanaf de Jacqmainlaan) en reikt tot aan het Fontainasplein. Als u met de auto komt wordt u via de circulatielus omgeleid via de Arteveldestraat en de Zespenningenstraat (beide één richting), de Cellebroersstraat (één richting), de Keizerlaan en de Wolvengracht (één richting). Op dit traject worden in de toekomst misschien nieuwe parkings voorzien, naast de al bestaande. U kan de stad opnieuw verlaten via de Adolphe Maxlaan en de Lemonnierlaan, die eenrichtingsstraten zijn. De Stalingradlaan wordt een invalsweg voor het centrum, maar blijft twee rijrichtingen behouden. De Lakensestraat eveneens.
  • Wie van het oosten komt kan de stad binnen- en buitenrijden via de Wet- en Koloniënstraat. Die laatste straat blijft twee rijrichtingen behouden. Wie via het westen komt – al valt dat sterk af te raden omdat beide straten meer plaats geven aan de fietser – kan via de Gentsesteenweg en de Dansaertstraat tot op de circulatielus geraken, of via de Ninoofsesteenweg en de Kleine Ring tot één van de inrijstraten.
  • De voetgangerszone rond de Grote Markt blijft uiteraard bestaan.
  • Er komt een zogenaamde ‘lusbus’ met lijnnummer 86 die het traject van de auto-circulatielus volgt en rond de voetgangerszone rijdt.
  • Buslijnen 29, 47, 66, 71 en 88 hebben hun terminus op de verschillende hoeken van het De Brouckèreplein. Lijnen 48 en 95 houden halt aan de Grote Markt, maar blijven het Beursplein bedienen via de Lombardstraat.
  • Er komen nieuwe fietsvoorzieningen op talloze kleine invalswegen naar de verkeersvrije zone, zoals op de Vlaamsesteenweg, de Antoine Dansaertstraat, de Accolaystraat, de Putterij, het Paleizenplein, de Zilverstraat en de Asstraat.
  • Bewoners van de voetgangerszone die een auto hebben kunnen een speciaal doorgangsbewijs vragen in combinatie met hun bewonerskaart, tegen betaling. Leveranciers of mensen die tijdelijk met de auto in een voetgangerszone moeten zijn kunnen ook tegen betaling een tijdelijke toelatingscode aanvragen. U moet zich als bewoner richten tot de Cel Verkeer in het administratief centrum van de stad (Anspachlaan 6) op de nummers 02-279.62.32 en 02-279.62.33 of via voetgangerszone.dem@brucity.be. Wil u een tijdelijke toelatingscode, dan kan u terecht op de dienst verkeer van de politiezone Brussel-Hoofdstad (Paleizenstraat 321) op 02 279 83 51 en 02 279 83 50 of op polbru.trat@belgacom.net.
  • Doorheen de stad leiden nieuwe verkeersborden en wegwijzers u naar de juiste plaats. Hou in het achterhoofd dat het circulatieplan gemaakt is om autoverkeer zoveel mogelijk uit de stad te weren. De voetgangerszone zal immers permanent blijven en kadert in een toekomstige heraanleg van de centrale lanen die normaal gezien volgend jaar begint. Het circulatieplan wordt binnen acht maanden geëvalueerd.
  • Er zijn verschillende feestelijkheden en optredens voorzien in het stadscentrum op zondag 28 juni ter inhuldiging van de voetgangerszone.
  • Wie nog vragen heeft kan terecht op het nummer 0800-85.585, op www.circulatieplan.be of via info@circulatieplan.be.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni