nationaal voetbalstadion

‘Voetbalstadion kan Brusselaar tot 246 miljoen euro kosten' '

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
01/07/2015

Voormalig schepen van Sport Bertin Mampaka (CDH), vanuit de oppositie eerder een milde criticus van het voetbalstadion op Parking C, was tijdens de gemeenteraad van maandag snoeihard voor het schepencollege: een erfpacht van 99 jaar aan de privé dat is “du jamais vu.”

Ook Johan Van den Driessche (N-VA), Marie Nagy (Ecolo) en Fabian Maingain (FDF) waren niet mals. Van den Driessche vreest de 4,1 miljoen euro – die tot 5 miljoen kan oplopen als de stad de btw moet betalen – die de stad jaarlijks op tafel legt door Europa als een PPS-constructie zal worden gezien.
Nagy vreest ook dat de factuur voor de stad, weliswaar gespreid over 60 jaar, kan oplopen tot 246 miljoen euro. Bovendien kost de erfpacht aan privépartner Ghelamco maar 1 euro per jaar. Nagy: “Een besluit van 31 maart 2014 stipuleert nochtans dat de erfpacht niet gratis zal worden toegekend. Er was ook gesteld dat de bodemsanering niet ten laste van de stad zou vallen, terwijl de stad zich nu bereid verklaart om 3 miljoen euro neer te tellen.”

Het is duidelijk dat het venijn in de staart zit, of liever in de details. Nagy: “Wat krijgt de Stad als tegenprestatie voor dat vele geld? Duizend gratis zitjes – hoe zullen die verdeeld worden? – en een vip-loge van 318 vierkante meter voor 250 couverts. Het zal warm worden bij de vips en het eten zal met de helikopter moeten aangeleverd worden.”

Meer dan één gemeenteraadslid is ervan overtuigd dat de 4,1 miljoen euro die de belastingbetaler moet ophoesten het verschil is tussen de prijs die Ghelamco vraagt en de prijs die RSC Anderlecht wil betalen. Van den Driessche wil daarom het contract tussen Ghelamco en Anderlecht inkijken.
Schepen van Sport Alain Courtois (MR): “De deal is evenwichtig, en de risico’s voor de stad zijn miniem. Het heeft zin om u proberen te overtuigen.“

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni