buurtsport

Voetbal versterkt de spieren

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
10/02/2016

Buurtsport Brussel heeft lessen Specifoot gelanceerd. De combinatie van spierontwikkeling en het aanleren van specifieke voetbalskills maakt van de spelers sterkere en betere voetballers.

“Voetbal is een collectieve sport, maar wij werken voornamelijk individueel,” vertelt Hassan Chouite, de animator die de lessen aan Bockstael geeft. “Ons doel is de spieren te ontwikkelen aan de hand van voetbaloefeningen, aangevuld met technische en tactische oefeningen. Daardoor worden de spelers zowel sterker als beter, als ze de lessen volhouden natuurlijk.”

De training wordt begonnen met stevig conditiewerk. De spierontwikkeling wordt bijvoorbeeld gestimuleerd door een zware bal te gebruiken om op te trappen, of door gewichten aan de voeten te binden. Wanneer zonder enig gewicht op een normale bal wordt getrapt, is het resultaat volgens Chouite meteen zichtbaar. “We maken bijvoorbeeld ook gebruik van halters, doen squats, enzovoort. Er wordt aan de verschillende delen van het lichaam gewerkt.”

Geen limieten
“We trainen anderhalf uur, op maandag en vrijdag. Ik las uiteraard pauzes in om te recupereren. Tijdens de eerste training heb ik bijvoorbeeld 45 minuten aan de conditie gewerkt, waarna ik ben overgeschakeld op technisch werk om wat te recupereren.”

Het technische werk is vergelijkbaar met wat bij voetbalploegen te zien is: werken aan de aanname van de bal, aanvallende en defensieve spelfases naspelen, enzovoort. De combinatie van sterke spelers die ook nog eens technisch en tactisch hun mannetje staan, zou bepaalde ploegen kunnen interesseren. “Het zou leuk zijn mochten spelers van bij ons op termijn kunnen doorgroeien naar een club. Er nemen nu alleen kinderen deel uit de buurt en uit de scholen rondom. Het is gericht op kinderen vanaf zeven jaar, maar voor mij zijn er geen limieten. Ook wie 24 is, mag van mij deelnemen. Iedereen is welkom.”

“Volgens mij wordt er op dit moment op zeer weinig plekken aan specifoot gedaan in Brussel. Als we de nodige middelen vinden, zouden we op termijn kunnen groeien. Maar laat ons eerst rustig beginnen als project van Buurtsport Brussel.”

Specifoot wordt in een zaal aan de Bockstaellaan 160 in Laken gegeven. Het lidgeld bedraagt veertig euro per jaar. Voor meer informatie kunt u op www.buurtsportbrussel.be terecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni