Voetbal moet tso aanlokkelijker maken

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
29/04/2015

Het instituut Anneessens-Funck begint in september met een nieuwe optie voetbal voor leerlingen van het technisch onderwijs. “Op die manier willen we onze afdeling tso aantrekkelijker maken,” zegt directeur Chris Pijpen.

Anneessens-Funck heeft voor negentig procent leerlingen die beroeps volgen en slechts tien procent leerlingen in de technische afdeling handel. Toch wil de school haar tso-afdeling absoluut behouden. “De leerlingen van het technische zijn meestal iets sterker, en ook meer schoolbetrokken dan de leerlingen van het beroeps. Die positieve invloed willen we niet kwijtraken,” zegt Pijpen, die graag het aantal tso-leerlingen zou verhogen.

Om de richting aantrekkelijker te maken biedt de school vanaf volgend jaar de optie voetbal aan. Leerlingen van de eerste en tweede graad kunnen dan de opleiding Handel combineren met vier uur voetbal. De school krijgt hiervoor van Stad Brussel, ook de inrichtende macht van Anneessens-Funck, een voetbalterrein ter beschikking in Neder-over-Heembeek.

Alleen wie goede resultaten heeft, mag voetballen
Organisator van het initiatief is leraar Lichamelijke Opvoeding Herwig Van Sweevelt, die ook les geeft aan de trainersschool van de voetbalbond. “Tachtig procent van de jongens op deze school speelt voetbal, op straat, maar vaak ook in een club,” zegt hij. “Voetbal op school zorgt voor beweging, iets wat deze jongens nodig hebben. Bedoeling is dat ze in die vier uur hun voetbalvaardigheden verbeteren en daardoor in hun club beter presteren. Een goede voetballer kan aardig wat verdienen, ook in de lagere klassen.”

Maar Van Sweevelt ziet het ook als een middel om de attitude en de discipline van de jongeren te verbeteren. “Als trainer heb je soms meer te zeggen dan als leraar,” zegt hij, bogend op zijn eigen ervaring.

Ook moet de nieuwe keuzeoptie tot betere prestaties in de klas leiden. “Er is namelijk een voorwaarde. Alleen wie goede resultaten heeft, mag voetballen. Zijn de punten niet goed, dan moeten de jongeren tijdens deze uren extra taal of wiskunde volgen.”

Meisjes mogen overigens ook meedoen, zegt Van Sweevelt. “En als dit een succes wordt, dan denken we erover om volgend jaar, speciaal voor de meisjes, met de optie dans te beginnen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni