Maximiliaanpark vluchtelingen vader kind

Vluchtelingenwerk: ‘Asielzoekers tegenwoordig in juridisch niemandsland’

LB
© brusselnieuws.be
26/11/2015

De Dienst Vreemdelingenzaken laat vanwege de terreurdreiging nog steeds geen nieuwe mensen toe. Er worden dus geen nieuwe asielprocedures gestart en er belanden alsmaar meer mensen op straat. “De DVZ geeft alleen maar mondelinge informatie”, weet Els Keytsman van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

“Pas gearriveerde vluchtelingen krijgen geen convocatiebrief meer", zegt Els Keytsman. "Dat betekent dat ze zich in een juridisch niemandsland bevinden. Het Rode Kruis laat alleen maar mensen binnen met een convocatiebrief”, aldus Keytsman op FM Brussel.

“Ik begrijp niet dat er vanwege de terreurdreiging geen nieuwe asielzoekers binnen mogen. Dat is één en dezelfde wachtrij, en de mensen moeten door dezelfde voordeur bij de DVZ binnengaan. Er worden mensen binnengelaten voor een interview, en andere mensen mogen niet door. Ik snap niet waarom men dat niet beter kan organiseren”, klinkt het nog.

Achterstand
Van de mensen die wél waren uitgenodigd wordt, volgens DVZ in Het Laatste Nieuws, de achterstand weggewerkt. “We proberen opnieuw 250 registraties per dag te doen”, zegt Geert De Vulder namens DVZ.

“Omdat we voorrang geven aan kwetsbare groepen zoals vrouwen met kinderen of bejaarden, hebben we deze week nog maar 176 mensen met een oproepingsbrief geregistreerd. Terwijl er voor maandag, dinsdag en woensdag samen 500 mensen waren uitgenodigd. Maar: vaak maken de vluchtelingen er ook een potje van door zich iedere dag opnieuw aan te bieden en er niet te staan als ze een afspraak hebben”, luidt het.

Intussen blijkt de regering, volgens De Tijd, weinig gegadigden te vinden onder huis- of appartementseigenaars om extra noodopvang voor de vluchtelingen te regelen. “Ze zijn bang dat er terroristen bij de vluchtelingen zitten”, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni