Maximiliaanpark asielzoekers
© Ivan Put

Vluchtelingencrisis: CGVS vraagt versterking

© Belga
30/11/2015

Blijft de instroom aan asielzoekers de komende tijd zo hoog als nu, dan zal het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) nog bijkomende versterking nodig hebben, bovenop de 120 extra medewerkers die in augustus zijn toegezegd. Dat heeft commissaris-generaal Dirk Van Den Bulck maandag laten verstaan in De Ochtend op Radio 1.

De plotse stijging van het aantal asielzoekers liet zich in eerste instantie vooral voelen bij de Dienst Vreemdelingenzaken, die de kandidaat-vluchtelingen moet registreren en van 'bed, bad en brood' moet voorzien. Pas in de volgende fase komt het CGVS in beeld voor de beoordeling van hun situatie en het toekennen of afwijzen van bescherming.

Intussen voelt ook het CGVS volop de stijgende instroom. "Ook op het commissariaat-generaal is achterstand ontstaan en die zal nog groter worden", onderstreepte Van Den Bulck. In augustus werd al beslist om tot 120 extra medewerkers aan te nemen, die intussen in opleiding zijn. Maar als de instroom blijft schommelen tussen vier- en vijfduizend mensen per maand of meer, "dan is het duidelijk dat er nood is aan nog bijkomende versterking", waarschuwt de commissaris-generaal.

Voorlopig zijn er nog altijd mensen die binnen de drie maanden na hun asielaanvraag antwoord krijgen. Maar anderen zullen beduidend langer moeten wachten, aldus nog Van Den Bulck. "Afhankelijk van de instroom en de versterking zou dat kunnen oplopen tot meer dan een jaar" voor sommige groepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni