Fietsenstalling Zuid c Saskia Vanderstichele klein

Vlaming vier keer meer op de fiets dan Brusselaar

© brusselnieuws.be
18/09/2014

Vlamingen fietsen vier keer meer dan Brusselaars en vijf keer meer dan Walen. Ook in Brussel lijkt het erop dat Franstaligen minder fietsen. Le Soir wijdt er een lange bijdrage aan. "Parijs is nu een modelstad, omdat er maar een burgemeester is."

Bijna 60 procent van de Brusselaars en Walen fietst nooit, tegenover maar een kwart van de Vlamingen. En binnen Brussel lijkt die trend zich verder te zetten; Franstaligen fietsen minder dan Nederlandstaligen.

Minder dan aan de aanwezigheid van een fietscultuur ligt dat aan het ontbreken van een goede infrastructuur, zegt Liévin Chemin van PlaceOvélo in Le Soir. “Vlaanderen is op dat gebied een voorbeeld dat zich aan Nederland heeft gespiegeld, terwijl men in Wallonië alles op de auto zette zonder goed openbaar vervoer te ontwikkelen.”

“In Brussel is er een probleem van onderfinanciering, maar ook een gebrek aan afstemming tussen gemeentes. Parijs was tien jaar geleden de hel voor fietsers, maar nu is het een modelstad, omdat er maar een burgemeester is.”

Maar ook socio-economische factoren spelen mee. Want naast Vlamingen zie je in Brussel ook eurocraten en hippe Franstaligen op de fiets. “De Brusselse Vlamingen hebben doorgaans een hoge socio-economische status en dat draagt bij tot bepaalde gedragingen en gevoeligheden. Maar die indeling raakt stilaan voorbijgestreefd, want de fiets is uit het getto aan het komen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni