karl vanlouwe

Vlaanderen haalt Brusselnorm

Killyan Dauvillé
© Brussel Deze Week
26/08/2015

Vlaanderen komt zijn engagementen ten aanzien van Brussel grotendeels na. Op bijna alle beleidsdomeinen haalt Vlaanderen de Brusselnorm. Dat blijkt uit de schriftelijke vragen die Vlaams volksvertegenwoordiger Karl Vanlouwe (N-VA) gesteld heeft aan de Vlaamse ministers.

De Brusselnorm wordt door de Vlaamse Gemeenschap gehanteerd als leidraad voor haar beleid ten aanzien het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het komt er op neer dat de Vlaamse Gemeenschap 30 procent van de Brusselse bevolking als haar doelgroep beschouwt en komt overeen met 5 procent van de Vlaamse bevolking. De Brusselnorm impliceert dan ook dat 5 procent van de uitgaven van de Vlaamse regering naar Brussel gaat. En dat percentage werd in 2014 op zo goed als ieder beleidsdomein behaald.
Het beleidsdomein ‘Inburgering en Integratie’ schiet er bovenuit. 11 procent van de uitgaven voor dat domein gaat naar Brussel. “Uit de cijfers blijkt dat Vlaams minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) fors inzet op haar bevoegdheid,” zegt Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe (N-VA), die de cijfers opvroeg aan de Vlaamse ministers. “Het totale budget voor ‘Integratie en inburgering’ is op drie jaar tijd met 1 miljoen euro gestegen tot 6,4 miljoen euro. Het Huis van het Nederlands is hierbij natuurlijk een belangrijke pijler, maar ook andere onthaal- en integratiebureaus en sociale tolk- en vertaaldiensten krijgen een deel van het budget.”

Vanlouwe pleit ook voor een decentralisatie van het Huis van het Nederlands. “Zo kan het Huis van het Nederlands meer aanwezig zijn in alle gemeenten, bijvoorbeeld via de gemeenschapscentra, zoals dat al gebeurt in Jette en Elsene. Op die manier worden er meer mensen bereikt en wordt het Vlaamse aanbod in Brussel nog meer getoond.”

Het budget voor ‘Stedenbeleid’ loopt in Brussel zo goed als volledig via de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). De laatste cijfers tonen aan dat Vlaanderen met 9,3 procent ruimschoots voldoet aan de Brusselnorm. Ook voor het beleidsdomein ‘Cultuur, jeugd en media’, dat onder andere middelen voor de Vlaamse culturele instellingen en voor de Vlaams-Brusselse media omvat, haalt de Vlaamse regering de norm met 9,18 procent. Voor sport in Brussel werd in 2014 iets meer dan 1,5 miljoen euro begroot, wat neerkomt op 7,13 procent van het budget.

Voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel trekt Vlaanderen zo’n 590 miljoen euro of 5,41 procent van het totale budget uit. Dat is een stijging van 37 miljoen euro ten opzichte van 2012. “In dat bedrag zitten onder meer de lonen, werkingsmiddelen, investeringen in schoolgebouwen en studietoelagen. Je ziet dus duidelijk dat onderwijs een van de belangrijkste punten van het beleid is,” zegt Vanlouwe.

Inhaalbeweging
Het enige beleidsdomein dat niet voldoet aan de Brusselnorm is ‘Welzijn, volksgezondheid en gezin’. Met een percentage van 3,04 procent is er wel een fikse stijging in het budget te zien. Op vier jaar tijd is het budget voor dit domein namelijk gestegen van 58 miljoen euro tot bijna 124 miljoen euro, een toename van 66 miljoen euro. “Het Brussels beleid van Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) moet toch nog beter. In 2011 ging slechts 1,65 procent van het budget naar Brussel. ‘Welzijn, volksgezondheid en gezin’ haalt al jaren de Brusselnorm niet,” kaart Vanlouwe aan. “Daarom pleit ik voor een grotere en snellere inhaalbeweging. Dan kunnen we bijvoorbeeld een goede Vlaamse zorgverzekering garanderen en de oudere Vlaamse Brusselaars in de rusthuizen beter helpen.”

Vlaanderen haalde in 2014 dus de Brusselnorm en zal die volgens Vanlouwe de volgende jaren blijven halen. “De Vlaamse regering investeert de laatste jaren steeds meer in Brussel. Die lijn zal ook de volgende jaren worden verdergezet. Vlaanderen zal de Vlaamse Brusselaars blijven bereiken,” besluit Vanlouwe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni