Vlaamse Zwarte Pieten zeggen feest af uit angst voor Molenbeek

SDS
© brusselnieuws.be
20/11/2015

Studenten die niet meer als Zwarte Piet willen optreden in een school in Molenbeek, scholen die een uitstap afzeggen: de angst voor Brussel komt weer naar boven bij de Vlaming. University College Leuven-Limburg heeft beslist dat vier studenten geen Zwarte Piet meer mogen spelen in een Molenbeekse school, vernam onze redactie.

Het moest een gezellig Sinterklaasfeestje worden, daar in de Haeckstraat in Molenbeek. Sint en vier van zijn Pieten zouden langskomen in de drie kleuterklasjes, en daarna ook in de lagere school.

Maar toen zegde UC Leuven-Limburg deze week de medewerking van de studenten van de lerarenopleiding af.

"De studenten en de ouders waren dusdanig ongerust dat zij het niet zagen zitten om dit te gaan doen", laat hoofd communicatie Jan Withofs weten. "Wij hebben als hogeschool begrip voor deze ongerustheid en we respecteren de beslissing van onze studenten."

"Op hun vraag heeft de school uiteindelijk beslist om geen pieten te sturen", zegt stagecoördinatrice Chantal Sodermans aan onze redactie. "De Sint-Albertschool was de enige Brusselse school die om Pieten had gevraagd. Het is voor onze studenten al een hele opgave om naar Brussel te gaan – de meeste komen uit het Leuvense – en in deze situatie…. Tja."

"Tuurlijk vinden wij het jammer, we zouden alle scholen graag tevredenstellen, maar ergens is het wel te begrijpen", zegt Sodermans. Nadat onze redactie contact had opgenomen met de hogeschool, laat communicatiedirecteur Withofs weten dat de UCLL contact op zal nemen met de Molenbeekse basisschool over hoe ze de samenwerking kunnen verderzetten. "We zien dit als een uitzonderlijke situatie en zullen blijven inzetten op projecten in Brussel."

'Angst niet aanvaarden'
De Molenbeekse directie van haar kant is "verbolgen" dat de hogeschool zo'n signaal afgeeft aan haar studenten. "Ze ‘voedt’ hen als het ware op met het idee dat Brussel niet veilig is”, zegt directrice Gerda Delgouffe van de Sint-Albertschool. “Dit is een activiteit die volledig zal plaatsvinden binnen onze schoolmuren.”

“Bovendien zitten wij helemaal niet in de ‘vuurlinie’, als ik het zo mag zeggen. Onze school ligt op het grondgebied van Molenbeek, maar wij liggen halverwege tussen Simonis en Thurn & Taxis, niet ver van de basiliek van Koekelberg.”

De school bereidt ook een brief voor. “Wij doen zo hard ons best om kinderen bij te staan in hun groeien”, klinkt het. “Waarden zoals solidariteit en verdraagzaamheid zijn hierbij van het grootste belang. Laat ons dan vooral niet het verkeerde voorbeeld geven. De angst van mensen valt te begrijpen, maar hoeft zeker niet aanvaard te worden.”

Gelukkig voor de kinderen van de Sint-Albertschool heeeft het lerarenkorps inmiddels al vervangpieten gevonden. “Er zijn mensen die nog altijd willen komen, en die komen ook van buiten Brussel.”

Geen Parlamentarium
Niet alleen studenten zijn bang, ook schooldirecties die een uitstapje naar Brussel hadden gepland. Net als na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo zijn er scholen die uitstapjes naar de hoofdstad afgelasten.

Dat deed bijvoorbeeld de Rinkeling-basisschool uit Brussegem (deelgemeente van Merchtem, red.). De school stelde de uitstap van de leerlingen van het zesde leerjaar naar het Parlamentarium en de Europese wijk uit, omdat het nu te onveilig zou zijn.

De politiezone Aarschot doet er nog een schep bovenop en adviseert zelf inwoners voorlopig niet naar Brussel te gaan. "Wij krijgen ook maar informatie door via het kabinet van Binnenlandse Zaken en wij horen zelf ook vanalles op het nieuws dat er nog verdachten vrij zouden rondlopen”, klonk het in Het Laatste Nieuws. “Dan kunnen wij enkel onze mening geven en de mensen ontraden om naar Brussel te gaan. Natuurlijk kunnen we niemand verplichten om thuis te blijven."

De Vrije Basisschool Ourodenberg in Aarschot besloot daarop haar uitstapje naar de hoofdstad uit te stellen. Leerlingen van het Damiaaninstituut gaan wel, maar hun ouders steigeren. "Moeten onze kinderen gebruikt worden als inzet aan de vooravond van de Derde Wereldoorlog?", schreven ze volgens Het Laatste Nieuws op een online leerplatform.

Kent u zelf scholen die uitstapjes/trips/bezoeken aan Brussel afgelasten? Laat het ons weten op info@brusselnieuws.be.

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni