Sint Lambrechts Woluwe Xavier Lienaert

'Vlaamse' schepen in Maingainville

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
30/09/2015

Het ziet er naar uit dat de gemeente waar Olivier Maingain (FDF) burgemeester is, nu toch een ‘Vlaamse’ schepen krijgt. “Ik ben zelf verrast,” zegt Xavier Liénart.

De ex-CD&V’er Xavier Liénart begon in 2012 als schepen, nadat hij verkozen was op de lijst van burgemeester Olivier Maingain, met enkele bescheiden bevoegdheden: informatica en relaties met de Franstaligen in de rand.

Met die laatste bevoegdheid was de Vlaming Liénart een pion in het communautaire spel van FDF-voorzitter Maingain. “Maar sindsdien is er veel veranderd,” zegt de schepen. “Zo heb ik er sinds een jaar de bevoegdheden Financiën en Begroting bijgekregen, en heet mijn bevoegdheid niet langer ‘relaties met de Franstaligen in de rand’, maar ‘relaties met de rand’.”

Op 1 oktober gaat schepen Monique Louis op pensioen. Zij wordt niet vervangen door een andere schepen. De vrees leeft bij de Vlamingen in Sint-Lambrechts-Woluwe dat Olivier Maingain haar (Vlaamse) bevoegdheden zou overnemen. Maar dat lijkt niet te kloppen.

Volwaardig
Liénart: “Er is beslist dat Maingain Franstalig onderwijs overneemt, en schepen Jacqueline Destrée kinderdagverblijven. Ikzelf krijg Nederlandstalig onderwijs, en de Nederlandstalige bibliotheek. Ik was zelf verrast toen Maingain mij die bevoegdheid aanbod, want ik heb al zware bevoegdheden.”

Zowel op vlak van Nederlandstalig onderwijs als op vlak van de bibliotheek moet de komende jaren in Sint-Lambrechts-Woluwe heel wat werk verzet worden. De school moet gerenoveerd, en de bib zit in een opstartfase. Dat er nu een Nederlandstalige bevoegd is, zelfs al is die op een FDF-lijst verkozen, lijkt een goede zaak.

En Nederlandstalige cultuur? Liénart: “Over die bevoegdheid is nog niet gesproken. Sowieso is cultuur een bevoegdheid van burgemeester Maingain, en voor de Nederlandstaligen deed hij dat in overleg met schepen Louis. Ik veronderstel dat, nu zij vertrekt, hij hier met mij zal overleggen.”

Heeft Sint-Lambrechts-Woluwe nu een volwaardige Vlaamse schepen? Liénart: “Goh. Wat betekent dat eigenlijk, een Vlaamse schepen? Belangrijkste is dat er op gemeentelijk vlak communautaire rust is.”

Bekijk ook de video van tvbrussel:

;

Nederlandstalige oppositie hoopvol over renovatie Paolaschool

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni