Yamila Idrissi c Reporters

'Vlaamse regering vindt cultuur overbodige luxe'

© brusselnieuws.be
24/09/2014

De aangekondigde besparingen in de cultuursector zijn fel bekritiseerd door de linkse oppositiepartijen in het Vlaams parlement. Volgens Yamila Idrissi (SP.A) beschouwt de regering cultuur als een overbodige luxe. Groen vreest banenverlies.

"Net als in Nederland en andere delen van Europa weerklinkt de kreet nu in Vlaanderen dat cultuur toch maar een overbodige luxe is", aldus Idrissi. "Alsof kunst en cultuur niet van en voor iedereen zijn, even nodig als water en energie, even nodig als brood. Het opzet van deze rechtse regering is duidelijk: minder overheid en meer markt, minder kunst en meer industrie, minder middelen en meer concurrentie. Beeldende kunstenaar, muzikant en dichter moeten zich maar richten naar de vraag, gezelschappen moeten 'afslanken', het aanbod in de boekenwinkel moet verschralen."

Groen vreest 150 tot 200 ontslagen in de sector. "Dit is een transfer van Vlaamse subsidies in het culturele leven naar federale werkloosheidsuitkeringen", zegt Bart Caron. "De meest vernieuwende kunstvormen worden beknot in hun ontplooiing. Een spijtige zaak en heel nefast signaal voor de ontwikkeling van de creatieve economie in Vlaanderen, een sector waarin we potentieel wereldtop zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni