© Facebook

Vlaamse Gemeenschap kijkt toe op taalwetgeving in Brussel

© brusselnieuws.be
28/10/2014

De Vlaamse Gemeenschap zal de naleving van de taalwetgeving in Brussel actief opvolgen. Dat zegt Vlaams minister voor Brussel Sven Gatz (Open VLD) in zijn beleidsnota. Hij zal er ook over waken dat de Brusselnorm en de Brusseltoets behouden blijven.

"Een gezonde meertaligheid veronderstelt dat de taalregels ook afdwingbaar zijn en burgers die het slachtoffer zijn van taalwantoestanden kunnen genieten van een gepaste ondersteuning", schrijft minister Gatz in zijn beleidsnota.

Volgens Gatz is het vanzelfsprekend dat "zowel de federale, gewestelijke en gemeentelijke overheidsdiensten en hun medewerkers de inwoners en bezoekers van het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad in zowel het Nederlands als het Frans te woord kunnen staan. Ik zal er in het kader van hun toezichtfunctie bij de Brusselse Hoofdstedelijke Regering blijvend op aandringen dat de taalwetten binnen de Brusselse administraties strikt worden nageleefd."

Bij systematische overtredingen van de taalwetgeving kondigt de minister aan "snel actie te ondernemen en de betrokkenen op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Ingeval van aanhoudende overtredingen van de taalwetten, zullen deze aangekaart worden op het Overlegcomité."

Het Steunpunt Taalwijzer krijgt een belangrijke rol in de voorlichting rond de taalwetgeving.

Brusselnorm
Voorts herhaalt Gatz dat de Vlaamse overheid de Brusselnorm behoudt. Dat betekent dat Vlaanderen voor de uitoefening van de gemeenschapsbevoegdheden dertig procent van het totaal aantal Brusselaars als haar doelgroep beschouwt. Volgens diezelfde norm besteedt Vlaanderen vijf procent van de gemeenschapsbudgetten in Brussel.

De beleidsnota Brussel staat op de website van het Vlaams parlement, maar kunt u ook hier bekijken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni