Vlaams-Brusselse media heten binnenkort Bruzz

© brusselnieuws.be
13/10/2015

De Vlaams-Brusselse Media – en dus ook deze nieuwssite - gaan in de toekomst verder met de merknaam Bruzz. De online-activiteiten worden versterkt, BDW en Agenda gaan op in één weekblad en Bruzz blijft ook tv en radio maken. Er vallen geen ontslagen.

De afzonderlijke merknamen FM Brussel, tvbrussel, Brussel Deze Week, Agenda en brusselnieuws.be verdwijnen in de loop van 2016 en worden vervangen door Bruzz. Dat besliste de raad van bestuur maandagavond en werd dinsdag toegelicht op een persconferentie.

“De naam Bruzz staat voor de vibe die uit de stad voortkomt en waar wij ons middenin bevinden", zegt algemeen hoofdredacteur Jeroen Roppe. "BRUZZ staat uiteraard ook voor Brussel, een stad die niemand onverschillig laat. Het staat voor het kosmopolitische karakter dat we willen uitdragen, binnen de stad en naar de rest van Vlaanderen.”

De beslissing maakt deel uit van het toekomstplan voor de Vlaams-Brusselse media, dat de raad van bestuur maandagavond goedkeurde. Het plan werd dinsdag toegelicht op een persconferentie.

Voorzitter Marc Michils benadrukte daar dat kritische kwaliteitsjournalistiek centraal blijft staan binnen de nieuwe organisatie. "Alleen gaan we die niet meer vanuit de verschillende media bedenken, maar starten we bij de inhoud. Eerst kijken we wat we willen brengen en daarna op welk platform dat het best kan."

Centrale redactie
De werking van de huidige redacties wordt grondig hervormd. Zo wordt onder meer een omvangrijke centrale redactie opgericht binnen het bedrijf. Redacteurs zullen daar meteen online publiceren, maar ook bijdragen toeleveren aan televisie, radio en het nieuwe weekblad. Binnen die redactie zullen de journalisten op termijn vaak verschillende media beheersen. Het online aanbod moet zo sneller, vollediger en gevarieerder worden.

Naast die grote centrale ploeg blijven er ook nog afgeslankte mediumspecifieke ploegen voor televisie, radio en het nieuwe weekblad.

Eén magazine
De printpublicaties Brussel Deze Week en Agenda smelten in het plan samen tot één wekelijks stadsmagazine. Dat zou een drietalig deel met uitberichtgeving behouden. Het magazine zal zich onder meer wijden aan achtergrond en wil spraakmakende bijdragen brengen.

Ook televisie en radio blijven behouden. Het dagelijkse televisieprogramma wordt met 20 minuten korter dan vandaag en de toekomstige radiozender zal zijn opleidingsfunctie verder uitbouwen. Stagiairs en vrijwilligers worden een belangrijke bouwsteen van de toekomstige radiowerking.

Jeroen Roppe blijft in de toekomstige structuur algemeen hoofdredacteur. In de toekomststructuur komt er daarnaast ook een innovatieverantwoordelijke, die vernieuwing in de hele organisatie moet sturen.

Bruzz wil een meertalig merk zijn. Roppe benadrukt tegelijk dat meertaligheid geen doel op zich is, maar een middel om anderstaligen te informeren over Brussel en de Nederlandstalige aanwezigheid in de stad.

Geen ontslagen
In juni kondigde de toenmalige CEO nog aan dat 6 à 7 mensen het bedrijf in eerste instantie zouden moeten verlaten. Daar is nu geen sprake meer van. Die koerswijziging is een bewuste keuze van het toekomstplan, maar houdt ook verband met een veranderde situatie. "Een vijftal mensen hebben de organisatie sinds het voorjaar verlaten, dat maakt het makkelijker om iedereen aan boord te houden", aldus Marc Michils.

De voorzitter beklemtoonde ook dat het toekomstplan geen besparingsplan is. "De overheidstoelage blijft nagenoeg constant, maar we moeten natuurlijk wel een bedrag vrijmaken om de organisatie te vernieuwen."

In de toekomst wil Vlaams-Brusselse Media ook intensiever gaan samenwerken met de VRT. De twee organisaties gaan onder meer inhoud uitwisselen. Ook de mogelijkheden op het vlak van opleidingen en advertentiewerving worden bekeken.

In de loop van het voorjaar wordt het nieuwe merk echt gelanceerd. Er komt dan onder meer een nieuwe website en een nieuw logo.

Bekijk ook het gesprek met Marc Michils en Jeroen Roppe van tvbrussel:

'Online nieuws vormt het hart, maar alle kanalen blijven bestaan.'

Vlaams-Brusselse Media

De hervormingsplannen voor de Vlaams-Brusselse Media deden heel wat stof opwaaien omdat stadsradio FM Brussel zou verdwijnen. Zover komt het voorlopig niet. In dit dossier vindt u alle bijdragen over de kwestie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Cultuurnieuws, Vlaams-Brusselse Media

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni