Vlaams Belang betoogt tegen sprekers moslimbeurs

LB
© brusselnieuws.be
02/11/2015

De Egyptenaar Omar Abdelkafy en de Saoedische sjeik Abdallah Al-Muslih zijn omstreden gastsprekers op de vierde Brusselse moslimbeurs, die vrijdag in Thurn & Taxis van start gaat. Het Vlaams Belang ziet hun komst niet zitten en laat weten vrijdag een protestmanifestatie te organiseren. Politicoloog en radicaliseringsexpert Bilal Benyaich nuanceert: "De bedoeling van zo’n moslimbeurs is om alle stemmen uit het debat aan bod te laten komen."

Omar Abdelkafy is een 64-jarige Egyptische prediker die in de aanslagen op de Charlie Hebdo-redactie vooral een komische westerse propaganda-actie zag om de islam in een kwaad daglicht te stellen. Een comedy-tweeluik met 9/11 als beginfilm. De Saoedische sjeik Abdallah Al-Muslih vindt dan weer dat er geen aanslagen mogen gepleegd worden in islamitische landen. Niet omdat hij iets tegen geweld heeft, maar omdat "het bloed van een gelovige heiliger is dan dat van een ongelovige."

Die twee uitspraken zijn te bekijken op de site van MEMRITV, de Amerikaans-Israëlische organisatie die zelf niet geheel onomstreden is. De citaten zijn ook aangehaald door het Vlaams Belang, dat reeds zijn verontwaardiging uitte via verschillende media.

Net zoals vorig jaar, toen de antisemitische Koeweitse prediker Tareq al-Suwaidan het land niet mocht betreden en symbolisch geschrapt werd van het programma, keert de extreemrechtse partij zich tegen het draaiboek van gast(s)prekers.

“We tolereren niet dat mensen die zo’n onverdraagzaamheid tegenover onze Westerse samenleving tentoonspreiden, een vrij forum geboden wordt in de hoofdstad van Europa”, vertelt fractievoorzitter Dominiek Lootens-Stael aan onze redactie. “Daarom zetten we vrijdag, bij de aanvang van de beurs, een staande protestmanifestatie op poten.”

Of dat protest er daadwerkelijk komt, zal maar de vraag zijn. Vorig jaar wou de partij ook betogen, maar dat werd verboden door burgemeester Yvan Mayeur (PS).

Traditioneel-salafistisch
Moet de Brusselse bevolking waakzaam zijn vanwege de komst van de zogenaamde haatpredikers? Politicoloog en radicaliseringsexpert Bilal Benyaich zegt dat de uitnodiging van predikers allerhande, ook die uit orthodoxe hoek, binnen de traditie past van de moslimbeurzen, die overigens over heel Europa georganiseerd worden.

“De moslimbeurzen laten een grote diversiteit aan stemmen binnen de moslimwereld aan bod komen. Daardoor worden ook vaak sprekers van de traditioneel-salafistische overtuiging uitgenodigd, of Moslimbroeders, die je wel als radicaal kan omschrijven."

"Als de prediker bekendstaat voor het oproepen tot geweld, zal de Belgische overheid wel tot actie overgaan, zoals zij dat vorig jaar heeft gedaan met al-Suwaidan”, vertelt Benyaich aan brusselnieuws.be. “De organisatoren maken natuurlijk zelf de afweging wie ze uitnodigen, maar ze moeten beseffen dat de Europese consensus niet de politieke islam behelst."

Sjeik Abdullah Al-Muslih gaf eerder dit jaar een lezing in een moskee in het Nederlandse Eindhoven, waar hij volgens het Eindhovens Dagblad zijn dankbaarheid betuigde voor de mogelijkheid om zijn godsdienst te belijden in een niet-moslimland.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni