Waversesteenweg 78 toekomstige locatie Kuumba

Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba verhuist naar Espace Matonge

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
03/02/2016

Kuumba, het Vlaams-Afrikaans Huis, gaat deze lente opnieuw open, ditmaal in een pand aan de Waversesteenweg.

Kuumba vertrok afgelopen zomer uit de Vredestraat waar de organisatie en zijn bekende café al zeven jaar een voormalige bakkerij huurden. De verhuurder had namelijk beslist om de huurprijs fors te verhogen. Kuumba-coördinator Jeroen Marckelback begon een zoektocht naar een andere locatie in de buurt, niet simpel want Matonge en de Sint-Bonifaciuswijk zijn onderhevig aan gentrificatie.

Inmiddels is een nieuwe stek gevonden. Kuumba verhuist naar de Waversesteenweg 78, waar tot voor kort een bedrijfje zat dat een Afrikaanse luchtvaartmaatschappij wilde oprichten, maar geen licentie kreeg.

Eerder zat de teloorgegane Espace Matonge in het gebouw, een preventieproject van de gemeente en de MIVB bedoeld voor de jongeren uit de buurt. “De plek is dus al goed bekend binnen de Afrikaanse gemeenschap,” zegt Marckelbach.

Voorin het gebouw komt ook weer een café, kleiner weliswaar dan in de Vredestraat. “Maar voor het overige is het gebouw veel groter, er zijn bureaus en twee grote zalen waar nu soms trouwfeesten worden gegeven. Hierdoor is het veel geschikter voor artistieke producties. Het zal een nieuwe dynamiek geven aan onze werking.”

Omdat de huur hoger ligt dan voorheen zocht Kuumba twee medehuurders, het festival van de Afrikaanse Film (FIFAB) en de Federatie van Congolese Verenigingen.

Marckelbach hoopt snel klaar te zijn met de verbouwingswerken zodat Kuumba in maart weer open kan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni