Kuumba

Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba staat op straat

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
05/08/2015

Het Vlaams-Afrikaans Huis Kuumba trok afgelopen weekend definitief de deur achter zich dicht in de Vredestraat in Elsene. “Een gevolg van de gentrificatie in de buurt", zegt coördinator Jeroen Marckelbach. Een nieuw onderkomen heeft Kuumba nog niet.

Ruim zes jaar geleden nam het nieuwe Vlaams-Afrikaanse Huis Kuumba, gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap, zijn intrek in een voormalige bakkerij in de Elsense Vredestraat. Voorin werd een café ingericht, waar vooral Congolezen uit de buurt kind aan huis zijn. Achterin werd een zaaltje gemaakt voor taallessen, tentoonstellingen, concertjes, debatten en filmvoorstellingen.

Vergaderzaaltje
Enige tijd geleden liet de huiseigenaar, die de eerste zes jaar een ‘sociaal’ huurtarief had gehanteerd, plots weten dat de prijs bij een verlenging van het contract flink de hoogte in zou gaan. Marckelbach: “Wij hadden net de bouwovertredingen, geërfd van de vorige huurder, in orde gebracht en prompt verhoogt hij de huur van 2.000 naar 3.000 euro. Dat konden wij niet trekken. Nu komt er een zaak met handgemaakte zeepjes in het pand. Een typisch geval van gentrificatie.”

Een nieuw dak boven het hoofd heeft Kuumba voorlopig niet. Marckelbach zou graag in Matonge blijven. Daar heeft Kuumba in de loop der jaren immers een behoorlijke naam opgebouwd. Al een tijdje heeft hij een lege fitnesszaal op het oog, honderd meter verderop in de Dublinstraat. Daar hoopt hij in september in te kunnen trekken. “Dat zou ideaal zijn omdat die ruimte ook veel groter is. Tot nu hadden we één zaaltje en dat was altijd overbevraagd. In Fitness Dublin zouden we 500 vierkante meter hebben, verdeeld over twee verdiepingen. Behalve een grote zaal zijn er nog lokalen die dienst kunnen doen als vergaderzaaltje of kantoor. Voorin zouden we ook weer een café kunnen maken. Dat is heel belangrijk voor ons. Zo zuigen we de mensen naar binnen, waar ze kennis kunnen maken met onze werking.”

Om de huurlast van dit pand te kunnen dragen - 3.500 euro - ging Kuumba op zoek naar verwante partners. Die waren niet moeilijk te vinden. Ook de vzw’s Afrikaans Platform en Ba YaYa, zijn op dit moment op zoek naar onderdak. Het Afrikaans Platform, een door de Vlaamse gemeenschap gesubsidieerde organisatie die 160 Afrikaanse vzw’s in Brussel en Vlaanderen ondersteunt, moest vorige week weg uit zijn Brusselse zetel in een oude drukkerij op de Jetsesteenweg in Jette. De organisatie mocht er anderhalf jaar verblijven, in afwachting dat eigenaar Damiaanactie met zijn nieuwbouwproject zou beginnen.

De tweetalige vzw Ba YaYa, die zich bezighoudt met Afrikaanse jongeren en straatbendes, moest in juni zijn stek aan de Leuvensesteenweg in Sint-Joost verlaten.

Volgens Marckelbach zou het goed zijn als de drie organisaties samen zouden zitten. “Dan heb je echt een vitrine waarmee je laat zien dat Matonge meer is dan exotische groenten en haarproducten.” Omdat de fitnesszaal toch wat aanpassingen behoeft, ging hij alvast in gesprek met het kabinet-Gatz voor een kleine inrichtingssubsidie.

Inboedel
Maar intussen gooit één en ander roet in het eten. Het Afrikaans Platform, dat in Jette quasi-gratis onderdak kreeg, twijfelt. “We denken dat het voor ons financieel te hoog gegrepen is,” zegt coördinator Mireille Schepers.

Bovendien begint de aanvankelijk enthousiaste eigenaar van Fitness Dublin terug te krabbelen. “Misschien heeft hij toch een probleem met Afrikaanse organisaties,” zegt Marckelbach.

Het is dus nog onzeker of Kuumba na de vakantie meteen een doorstart op een andere locatie kan maken. Voorlopig is de inboedel opgeslagen in het Afrikaanse cultureel centrum Espace Nord-Sud bij Ribaucourt. “We hebben nog wel enkele andere opties, maar niet in deze buurt,” zegt Marckelbach. “Zo zouden we permanent bij Espace Nord-Sud kunnen intrekken. Ook zouden we terechtkunnen in de omgeving van het slachthuis in Anderlecht, het nieuwe Matonge dus.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni