waterkraan verkalking

Vivaqua zegt neen tegen centrale ontharding

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
01/04/2015

In grote delen van het Brussels gewest is het leidingwater zeer hard. Toch weigert intercommunale Vivaqua het water centraal te ontharden, zoals dat tegenwoordig op verschillende plekken in Vlaanderen en ook in het buitenland gebeurt. “Het water zou veel duurder worden,” klinkt het.

Het Brusselse drinkwater komt voor het grootste gedeelte van bronnen in het Zoniënwoud en in Wallonië. De ondergrond is er kalkrijk zodat het opgepompte water erg hard is, tussen de 35 en 40 Franse graden. Slechts een kleine gedeelte van het gewest krijgt oppervlaktewater, met name uit de Maas. Dat is een stuk zachter, zo’n 20 Franse graden.

Het harde water is schadelijk voor huishoudtoestellen en sanitair. Door de kalkafzetting wordt het rendement lager en de levensduur korter: verstopte douchekoppen, lekkende kranen, espressomachines en boilers die dichtslibben. Ook stijgt het verbruik van zeep en schoonmaakproducten.

Wie het zich kan permitteren, plaatst zelf een waterverzachter. Maar die zijn duur in aankoop en onderhoud. Voor een leek is het ook niet simpel om een keuze te maken uit de vele fabrikanten van ontkalkers, die allemaal hun eigen wonderformule lijken te hebben.

Bron van calcium
In Vlaanderen gebeurt het anders. Om grote delen van de bevolking aan zachter water te helpen, plaatst De Watergroep, het grootste drinkwaterbedrijf van Vlaanderen, sinds enkele jaren centrale onthardingsinstallaties. Op die manier wordt het water reeds in het productiecentrum verzacht. Ook Nederland en Frankrijk volgen deze trend.

In Brussel weigert Vivaqua in centrale ontharders te investeren. “Het water zou hierdoor 10 tot 20 eurocent per kubieke meter duurder worden. De factuur zou met vijftien procent stijgen,” zegt Eric Chauveheid, die bij Vivaqua verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit. “Het vergt echt een forse installatie. Wij hebben andere prioriteiten op dit moment, de riolering bijvoorbeeld.”

Maar Vivaqua heeft nog meer redenen om het water niet centraal te ontharden. “Er zijn risico’s. Zo bestaat de kans dat het chloor, waarmee wij het water desinfecteren, minder effectief wordt.” Ook verhoogt volgens Chauveheid de kans op roestvorming in de metalen leidingen. “Op den duur zouden er hierdoor gaatjes kunnen ontstaan in de buizen.”

Smaakverschil
Ten slotte is hard water volgens Vivaqua ook goed voor de gezondheid omdat het een bron van calcium is.

Ontharding moet gecontroleerd gebeuren en dat is wat De Watergroep in Vlaanderen doet, zegt woordvoerster Kathleen De Schepper. “Wij brengen de hardheid terug naar 15 Franse graden, het wettelijk minimum. Dan heb je gezond en lekker water dat voldoende vriendelijk is voor de huishoudtoestellen.”

De Watergroep plaatste al centrale ontharders in Limburg, West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Binnenkort is Oost-Vlaanderen aan de beurt. Na de eerste installatie peilde het bedrijf naar de reacties van de klanten. “Die waren overwegend tevreden. Sommigen hadden het wel over een smaakverschil. Ook stellen we vast dat mensen met een eigen ontkalker, die meestal behouden. Er zijn nu eenmaal mensen die 0 of 5 Franse graden willen voor hun water.”

Van desinfecterings- of corrosieproblemen heeft De Schepper geen weet. En de factuur? De Schepper: “Het verhoogt de kostprijs van het water misschien met enkele eurocenten per kubieke meter, maar wij hebben hiervoor nooit een prijsverhoging aangevraagd. Wel is het zo dat wij nooit zomaar een onthardingssysteem geplaatst hebben. Het gebeurde telkens naar aanleiding van de renovatie of uitbreiding van een van onze waterproductiecentra.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni