F1443 visual voices sound of the sea

Visual Voices: spraakmakende cinema

Patrick Jordens
© Agenda Magazine
23/09/2014

Visual Voices heet het nieuwe muzikale filmavontuur dat maandelijks afwisselend bij Bozar en De Munt te beleven valt. In zes verschillende programma's creëren beeld, kunst en de menselijke stem een unieke totaalervaring, voor iedereen vanaf 6 jaar.

"Kinderen kunnen veel meer aan dan we vaak geneigd zijn te denken. Je kunt hun ook mooie, poëtische dingen tonen die in eerste instantie niet voor hen bedoeld zijn," zegt Celine Brouwez, die het programma van Visual Voices samenstelde. Brouwez weet waarover ze spreekt: jarenlang verzorgde ze in Madrid en later voor Brusselse cinema's een alternatieve filmprogrammatie voor een familiepubliek.

Voor het nieuwe project, een samenwerking tussen De Munt, Bozar, Kineteca en de Muziekkapel Koningin Elisabeth die filmfragmenten op een originele manier koppelt aan muzikale stemmen, grasduint ze in het rijke, gevarieerde archief van de zevende kunst. Ze vond en vindt haar gading zowel bij documentaires als bij experimentele, animatie- of arthousefilms. Maar net zo goed bij de stille films van de pioniers. "Er zijn geen restricties wat genre of periode betreft. Integendeel, we willen net ook dingen laten zien die kinderen vandaag amper te zien krijgen, maar die nog steeds tot de verbeelding spreken. Zoals de films van de Siciliaanse cineast Vittorio De Seta, die zich jarenlang heeft toegelegd op het documenteren van intussen verdwenen beroepen. In De jacht op de zwaardvis toont hij niet alleen de Middellandse Zee en de Italiaanse eilanden in een betoverende stijl, je krijgt tegelijk een idee van de visvangst in de jaren 1950, die terugging op de tradities van onze voorouders. Dat vind ik zo interessant aan zijn werk, dat je zijn film op verschillende niveaus kunt lezen, en er net zo goed emotioneel door geraakt wordt. Maar dan niet op de vaak sentimentele of te evidente manier zoals bij vele mainstreamproducties. Film kan zoveel meer zijn dan pure verstrooiing. Cinema kan je als mens ook vormen, wakker schudden of verwonderen."

De film van De Seta maakt deel uit van het eerste programma: The Sound of the Sea, met de zee als leitmotiv. Was die thematische link een belangrijk criterium voor de selectie?
Celine Brouwez: Uit ervaring weet ik dat bepaalde onderwerpen kinderen vaak meer fascineren dan andere. De natuur en dieren bijvoorbeeld, dat zijn altijd succesnummers. Als kinderen aansluiting vinden bij het thema, kun je op vormelijk vlak de lat best wel hoog leggen. Sommige programma's hebben een meer abstracte invalshoek, zoals dans en ritme. Maar naast de thematiek was ook het werken met de menselijke stem een belangrijk criterium bij de keuze van de fragmenten. Om een voorbeeld te geven: in de loop van maart volgend jaar zijn de Khan Brothers, zangers uit Noord-India, bij Bozar te gast. Ze brengen een soort trancegezang. Geïnspireerd door hun liederen heb ik voor de kleurrijke, abstracte 16mm-kortfilms van de broers James en John Whitney uit de jaren 1960 gekozen. Die hadden indertijd hun beelden op eenzelfde soort muziek gemonteerd. Maar door het liveaspect kun je de aandacht van het publiek beter vasthouden, en krijgt het iets van een performance. Voor The Sound of the Sea zal de allround-zangeres Anat Spiegel ter plekke improviseren. Daar ben ik zelf razend benieuwd naar, ze begint bij beelden van Oostende van onze landgenoot Henri Storck, en eindigt bij een hilarische video van de hedendaagse videoartiest Guy Ben-Ner. Pure rock-'n-roll wordt dat! Voor alle andere programma's zullen de zangers van de Muziekkapel Koningin Elisabeth het muzikale luik op zich nemen.

Visual Voices: the sound of the sea

data: 28/9, 11.00

tickets: €4/9

leeftijd: 6+

waar: Bozar, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni