Vilvoords actiecomité wil naaldbos planten op Uplace-site

© brusselnieuws.be
05/02/2016

Het Vilvoordse actiecomité Zo Mobiel Lef wil zaterdagmorgen 6 februari op de Uplace-site in Machelen een bos van naaldbomen planten om de luchtkwaliteit in de omgeving te verbeteren. Om de actie aan te kondigen werden donderdag op de site al de eerste bomen aangeplant.

"We willen een signaal geven aan de overheden dat er dringend werk moet worden gemaakt van propere lucht en een plan om de doorstroming en bereikbaarheid van de hele regio rond de Brusselse ring te verbeteren", aldus Luyckx.

Hij verwijst daarbij naar de hoge aanwezigheid van fijn stof in de wijken die grenzen aan de ring en de recente melding door het Europees Milieuagentschap dat er jaarlijks in ons land 12.000 personen vroegtijdig sterven door fijn stof.

De actie situeert zich niet toevallig op het terrein in Machelen waar Uplace zijn winkelcentrum wil bouwen. Volgens Luyckx genereert Uplace negatieve gevolgen voor de hele regio: luchtkwaliteit, files en leegloop van winkels in de omgeving.

"Met het toelaten van de andere megaprojecten zoals Neo, Docks, het Eurostadium, de gevangenis van Haren en de uitbreiding van de Ring krijgen we er nog bakken fijn stof bij", aldus Luycx. Het comité plant dan ook op die plaatsen boomplantacties.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Uplace

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni