Vilvoorde ziet knelpunten voor Ringtram

© brusselnieuws.be
11/07/2014

De stad Vilvoorde ziet heel wat knelpunten voor de geplande Ringtram. Die moet Jette en de Heizel via Vilvoorde verbinden met de luchthaven van Zaventem. Onder meer het verlies van parkeerplaatsen en het aantasten van het Millenniumpark ziet de stad niet zitten.

Vilvoorde is principieel niet tegen de tram. Die kan immers de mobiliteit verbeteren en de centrumfunctie van de stad versterken, stelt de stad in een persbericht. Maar Vilvoorde heeft na grondig onderzoek wel heel wat vragen bij het door De Lijn voorgestelde tracé.

Het stadsbestuur heeft enkele knelpunten opgelijst en dringt er bij de Vlaamse overheid op aan om rekening te houden met enkele bedenkingen. "Zoniet dreigt de leefbaarheid van tal van wijken zwaar gehypothekeerd te worden en dreigt de verkeersknoop in Vilvoorde nog strakker te worden", klinkt het.

Concreet is het voor Vilvoorde onaanvaardbaar dat in de wijk Koningslo parkeerplaatsen sneuvelen. Burgemeester en schepenen vinden het ook niet kunnen dat de tram door het Millenniumpark in de wijk Kassei zou gaan. De Lijn wordt gevraagd om een alternatief tracé via de Medialaan, de Beneluxlaan en de Blasenberghweg verder te onderzoeken.

In het centrum acht Vilvoorde de passage over de Stationslei onhaalbaar. De voorkeur gaat uit naar een tracé via de Schaarbeeklei en een onderdoorgang ter hoogte van Buizen Van Leeuwen. Op die manier zou ook het grote woonproject Watersite bediend worden.

Vraag is of de nieuwe Vlaamse regering nog zal terugkomen op het tracé dat op het einde van de vorige legislatuur werd verkozen na een studie van verschillende opties.

Vilvoorde vraagt ook duidelijkheid over de toekomst van Uplace. "De Ringtram heeft de ambitie om 20 000 autobewegingen per dag van een alternatief te voorzien. Dit komt overeen met de verwachte mobiliteitsproblemen die voortvloeien uit de realisatie van Uplace. De realistie van dat laatste project riskeert de mobiliteitswinst van de tram dan ook onmiddellijk te vernietigen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni