De stad Vilvoorde sluit de Sikh-tempel in het centrum een maand lang omdat die een magneet zou zijn voor Indiërs die illegaal in het land verblijven. Dat is beslist op de gemeenteraad.

Aanleiding voor de sluiting zijn de elf Indiërs die begin deze maand werden aangetroffen op de Parmentier-site langs het kanaal. Ander hen bevond zich een minderjarige. “Er zijn nieuwe vaststellingen die verwijzen naar mensenhandel en –smokkel waarbij de link naar de Sikh-tempel overduidelijk is”, zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A) in Het Laatste Nieuws.

Een jaar geleden al werden elf mensen veroordeeld voor mensensmokkel van mensen uit India. Die werden via Vilvoorde naar Engeland gevoerd. De verantwoordelijke kregen in totaal 54 jaar en 6 maanden cel. De rechtszaak maakte ook duidelijk dat de Sikh-tempel en de Parmentier-site, met zijn verlaten loods, een rol speelden in het netwerk.

Volgens Bonte zien de politiediensten van de stad nu hetzelfde fenomeen. “Het netwerk heeft zich duidelijk hersteld”, zegt Bonte. “Het is wel niet duidelijk of dit met of zonder medeweten van de verantwoordelijken van de tempel gebeurt. Zij zeggen dat ze hier ook geen antwoord hebben en niet medeverantwoordelijk zijn.”

De tempel mag op 21 november opnieuw openen. Hij zal dan wel maar van 7 tot 20 uur open mogen zijn, daar waar de tempel nu permanent toegankelijk was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni