© Christophe Degreef

Villo: 2.500 extra fietsen beloofd, gemeenten nu aan zet

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
22/06/2011
Adverteerder JCDecaux wil tegen volgend jaar 2.500 extra Villo-fietsen in de hoofdstad kwijt. Al zeker vijf gemeenten van de tweede kroon zouden geïnteresseerd zijn.

JCDecaux heeft nu al 2.500 verhuurfietsen uitgezet, gespreid over 197 fietsstations in twaalf gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (fase één). Tegen 2012 moet daar nog eens hetzelfde aantal fietsen bijkomen (fase twee) in de zeven overblijvende gemeenten en in de al bestaande gemeenten, waar er mogelijkerwijs stations zullen bijkomen. Volgens Staatssecretaris voor Mobiliteit Bruno De Lille (Groen!) worden de gemeenten zonder Villo opgeroepen vrijwillig deel te nemen, net zoals dat in de eerste fase van het project het geval was.

Villo wordt aangeboden door JCDecaux, in overleg met het Brussels Gewest en de betrokken gemeente. Eerst gaan die drie samen kijken waar er fietsstations kunnen komen, vervolgens toetst de gemeente dat in de gemeenteraad en geeft dan al dan niet haar goedkeuring. Daarna zorgt de administratie van het Brussels Gewest voor een stedenbouwkundige vergunning - althans wel voor de gemeentewegen. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat JCDecaux bilateraal overeenkomsten zou sluiten met het Brussels Gewest, en dat de gemeenten die overeenkomst dan zouden overnemen. Maar dat stuitte op een njet in een paar Brusselse gemeenten. Uiteindelijk werd besloten tot een trilaterale overeenkomst tussen het gewest, JCDecaux en de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni