F1443 dames draaien kajarya

Vijftig films op zevende editie Dames Draaien

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
24/09/2014

In 85 procent van de films die vorig jaar qua inkomsten de top honderd van Amerika haalden viel géén vrouwelijke protagonist te bespeuren. Vrouwen waren slechts goed voor dertig procent van de personages met tekst.

Het merendeel daarvan was twintig of dertig. Gemiddeld zijn de mannelijke personage een pak ouder. 61 procent van de mannen zie je hun werk doen, bij de vrouwen valt dat cijfer terug tot 40 procent. Zo wees een onderzoek uit van het Center for the Study of Women in Television and Film uit San Diego.

Dat komt niet omdat vrouwen niet van film houden. Dames Draaien. Dat bewijst het festival Dames Draaien voor het zevende jaar op rij. Vier dagen lang worden in de Botanique om en bij de vijftig korte en lange films vertoond van vrouwelijke regisseurs uit alle uithoeken van de wereld.

De Indische Madhureeta Anand vliegt naar Brussel om openingsfilm Kajaraya in te leiden. Die naar verluidt spannende film gaat over een aan archaïsche tradities onderworpen vrouw die in een dorp ritueel kinderen doodt en een jonge, moderne journaliste. Opvallend veel films hebben dit jaar een Brusselse invalshoek. Blanc Gris van May-Lis Berten is een sociaal-realistische film over de ontmoeting tussen drie Marokkanen die zonder papieren in Brussel verblijven en twee Belgische meisjes waarvan er een graag zou zwanger worden.

Martine Doyen die we nog kennen van Komma, haar film met Arno als mythomaan, filmt drie Brusselaars die hun vastgeroeste levens beu zijn en op de bedevaart gaan naar Tunesië. Daar willen ze de decors bezoeken waar Star Wars gedraaid is. Die mannen toch.

25 > 28/9

Botanique & Cinematek

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni