Vijfjarige zieke jongen met uitwijzing bedreigd

© brusselnieuws.be
25/05/2015

De vijfjarige Joël uit Rwanda kwam naar België met een medisch visum. Ondanks zijn zeldzame beenderziekte wordt hij nu uitgewezen. Ouders van zijn school in Sint-Gillis startten een petitie.

Joël kwam in 2009 met zijn moeder Peace naar België als baby. Het jongetje kreeg een medisch visum omdat hij aan een zeldzame en ernstige beenderziekte lijdt: dysplasie van het beenderstelsel. Dat staat te lezen in een petitie die ouders startten voor de jongen.

De ondertussen vijfjarige Joël onderging ondertussen al verschillende behandelingen in België, waarbij onder meer gepoogd werd om zijn benen te verlengen.

Omdat Joël in Rwanda niet de nodige zorgen kan krijgen, riskeert hij er een vroegtijdige dood, betoogt de petitie nog. De moeder vroeg dan ook een verblijfsvergunning aan in België, die gefundeerd wordt door medische inschattingen van de behandelende artsen.

Ondanks de toestand van de jongen kregen moeder en zoon nu een bevel om het grondgebied te verlaten.

Een dertigtal ouders van de Franstalige J.J. Michelschool in Sint-Gillis lanceerden daarom zondag een petitie. Een dag later telde die al 630 handtekeningen. Een Facebookpagina die de jongen steunde verzamelde in dezelfde tijd al 1.500 likes.

De ouders plannen ondertussen nog andere acties.

De Dienst Vreemdelingenzaken was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk de reportage van tvbrussel.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni