Vijfhonderd mensen op herdenking aanslag in Joods Museum

© brusselnieuws.be
24/05/2015

Precies een jaar na de terreuraanslag in het Joods Museum is een herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers gehouden in het museum. Ongeveer vijfhonderd mensen waren aanwezig, onder wie ook premier Charles Michel (MR) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Op 24 mei 2014, daags voor de verkiezingen, schoot een man aan het Joods museum in Brussel twee bezoekers neer, Emmanuel en Myriam Riva, en twee medewerkers van het museum, Dominique Sabrier en Alexandre Strens.

Zes dagen na de schietpartij werd in Marseille de 29-jarige Mehdi Nemmouche aangehouden, die later werd uitgeleverd aan België en werd aangeklaagd voor "moord in een terroristische context". Ook een tweede man is inmiddels gearresteerd, en naar een derde wordt nog altijd gespeurd.

Omdat de joden deze zondag Sjavoeot vieren, wat vergelijkbaar is met het christelijke paasfeest, vond een burgerlijke hommage plaats op initiatief van het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOBJ). Volgende week, op 1 juni, organiseert het Joods Museum ook nog een herdenkingscermonie in de Grote Synagoge van Brussel.

Na toespraken van de burgemeester van Brussel Yvan Mayeur (PS) en Serge Rozen, de nieuwe voorzitter van het CCJOB, deden de aanwezigen een kaars branden voor de gedenkplaat ter ere van de vier slachtoffers.

Premier Michel benadrukte achteraf dat de regering vastberaden blijft in de strijd over de fundamentele waarden en de veiligheid, en dat ze veiligheidsmaatregelen zal blijven nemen.

Aanslag Joods Museum

Op zaterdag 24 mei 2014 kwamen vier mensen om het leven toen een man het Joods Museum binnenstapte en begon te schieten. Een week na de aanslag werd in Marseille een eerste verdachte, Mehdi Nemmouche, opgepakt.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Aanslag Joods Museum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni