Vijfhoek krijgt jeugdhuis

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
05/03/2014

Na jarenlang zoeken komt er eindelijk een jeugdhuis in de Vijfhoek. De scholieren van de scholen in het centrum hoeven na vier uur niet meer langs de straten te dolen. Vanaf mei kunnen ze terecht in Dar, het jeugdhuis-café aan de Jacqmainlaan.

Wat heb je nodig om een plek te vinden in de Vijfhoek die geschikt is voor een jeugdhuis? Sociaal-geëngageerde mensen en een flinke portie toeval. Het VOS, een sociaal-culturele vereniging met pacifistische opdracht, houdt het na een paar decennia voor bekeken. De gepensioneerde ambtenaren uit Vlaanderen haken af en de late twintigers onder de leden zijn buiten Brussel gaan wonen. Daardoor slaagt VOS er niet in om voldoende volk naar zijn ‘café’ en activiteiten te lokken.

Voorzitter Hugo Van Hemelryck wou dat de lokalen hun sociale functie behielden. Dat vertelde hij aan Brussels parlementslid Jef Van Damme (SP.A) die Baptist Bosmans opbelde.

Bosmans werkt bij JHOB (Jeugdhuizen Ondersteuning Brussel) en was al negen jaar op zoek naar een geschikte locatie, sinds september samen met student Fernando Vandekeybus. Er waren zelfs plannen om de komende zomer een pand te kraken.

Bosmans: “Net zoals Fernando ben ik vele jaren een hangjongere geweest. Ik ben opgegroeid in het centrum van Brussel, maar ik moest de metro nemen naar jeugdhuis Alleman in Oudergem, drie kwartier ver.”

Baptist Bosmans is er 25, Vandekeybus is er 18, maar hun verhaal loopt opvallend gelijk. Vandekeybus: “Ook ik ben naar alle jeugdhuizen in Brussel en de Rand getrokken.”

Vandekeybus wordt voorzitter van de nieuwe vzw, hij studeert in Gent maar woont in Brussel. De andere vier leden van de raad van bestuur studeren aan de VUB, ze zijn allen oud-leerling van Mabo.

Het jeugdhuis heet JHMJDar. Vandekeybus: “De naam mocht niet Nederlands en niet Frans zijn, maar wel Brussels. Ik hoor mijn Franstalige vrienden wel eens zeggen On va à la dar als ze naar huis gaan. Het is Arabisch maar wordt ook in andere talen gebezigd.”

Het nieuwe jeugdhuis krijgt subsidies van schepen van Nederlandstalige aangelegenheden Ans Persoons (SP.A) en wordt ondersteund door JHOB.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni