Vijfhoek: 200 woningen nabij Ninoofsepoort tegen 2017

Alexandra Lens, Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
22/11/2014

De bouw van het grote woonproject Canal District in de Vijfhoek start begin volgend jaar. Voor de kerstvakantie moet de sloop rond zijn. In 2017 zou het project met 205 woningen af zijn. De nieuwe woonwijk is maar een van de vele nieuwe projecten in een wijk in beweging.

Wie deze dagen door de Zennestraat rijdt, kan er niet naast kijken: grote sloopmachines zijn er aan een nieuwe fase in de afbraak van het complex op de hoek met de Fabrieksstraat begonnen. “Tegen het bouwverlof moet de sloop van het hele perceel rond zijn”, zegt een woordvoerder van Besix Red aan brusselnieuws.be. Ook de krakers die nu nog een deel van het complex bewonen, zullen dan moeten vertrokken zijn. Tijdens het eerste trimester van 2015 starten dan de eigenlijke bouwwerken.

Het 18.000 vierkante meter grote perceel is wellicht de omvangrijkste stadskanker die de Vijfhoek nog telt. Er is een grootschalig woonproject gepland, dat de allures van een nieuwe stadswijk heeft: Besix plant er 205 woningen, met het zwaartepunt op studio’s (62) en tweekamerappartementen (69). Maar er zijn ook driekamerappartementen en woningen die met hun eigen tuintje meer als een huis aanvoelen.

De woningen worden rond drie binnentuinen gebouwd. De naam van het project is sinds vorig jaar ook nog veranderd. Het oorspronkelijke Clos du Marais werd omgedoopt tot het internationaler klinkende Canal District.

Middeninkomens
De woningen richten zich tot middeninkomens. De prijs per vierkante meter bedraagt 2.000 tot 3.000 vierkante meter. “Een tweekamerappartement zal ongeveer 270,000 euro kosten”, weet de woordvoerder.

Mogelijk komt er ook een crèche in het complex. Onder de grond ontstaan een 150-­tal parkeerplaatsen.

De bouwvergunning heeft Besix Red op zak sinds maart. Gezien de schaal van het project is dat snel. Het echte bouwbegin is voor na de vakantie gepland. “Tegen dan moet alles proper en clean zijn”, zegt een woordvoerder.

Het nieuwe wooncomplex, dat zowat een volledig en omvangrijk huizenblok inneemt, ligt ruwweg op de grens tussen de trendy Dansaertwijk en de armere wijken uit het zuiden van de Vijfhoek. Voor de wijk betekent het project dan ook een nieuwe verandering van formaat.

In dezelfde buurt ontstaat onder meer ook een nieuwe campus van de Erasmushogeschool, die plaats moet bieden aan 1.000 studenten. Met Clos des Chartreux werd vorig jaar ook een luxecomplex met 100 woningen en onder meer een binnenzwembad afgewerkt. En in de Zennestraat ontstaat nabij de Hageltoren een nieuwe Nederlandstalige school. Er komt ook een complex met een theaterzaaltje en polyvalente ruimten.

Onderaan de Fabrieksstraat, rechts de Zennestraat



Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni