Vijfde verdachte aangehouden binnen onderzoek Parijse aanslagen

© Belga
24/11/2015

In het Belgisch onderzoek naar de aanslagen in Parijs heeft de Brusselse onderzoeksrechter Panou een vijfde man onder aanhoudingsbevel geplaatst en in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische moorden. Het gaat om een van de personen die maandag waren opgepakt bij een reeks huiszoekingen in Brussel en Luik. Dat meldt het federaal parket.

Twee andere opgepakte personen werden vrijgelaten. Maandag was al een andere man onder aanhoudingsbevel geplaatst terwijl al 17 andere personen vrijgelaten, die zondagavond en maandag waren opgepakt.

De man die maandag al onder aanhoudingsbevel werd geplaatst, is Ali O, een 31-jarige man met de Franse nationaliteit uit St.-Jans-Molenbeek. Hij zou Salah Abdeslam zaterdag in Brussel opgepikt hebben nadat die op zaterdag 14 november door Hamza Attou en Mohammed Amri in Parijs was opgehaald en in Brussel was afgezet. Attou en Amri werden diezelfde zaterdag al opgepakt en vorige week maandag onder aanhoudingsbevel geplaatst. De Brusselse raadkamer bevestigde afgelopen vrijdag hun aanhouding.

Diezelfde vrijdag, 20 november, werd nog een vierde man onder aanhoudingsbevel geplaatst, Lazez A, een 39-jarige Marokkaan uit Jette. In zijn voertuig werden twee handvuurwapens en bloedsporen aangetroffen. Welke hulp hij Salah Abdeslam zou verleend hebben, is onduidelijk.

Volgens zijn advocaat, Sokol Vljahen, ontkent de man in ieder geval in alle toonaarden dat hij Salah Abdeslam de voorbije dagen zou gezien, gehoord of geholpen hebben. Morgen, woensdag, verschijnt Lazez A. voor de Brusselse raadkamer, die zich moet uitspreken over zijn verdere aanhouding.

"We gaan de vrijlating vragen, ook al is er weinig kans dat de raadkamer daarop zal ingaan", zegt Vljahen. "Ik heb intussen ook een aantal bijkomende onderzoeksdaden gevraagd, maar het is niet duidelijk of de resultaten daarvan al in het dossier zitten."

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni