Vijf finalisten voor ontwerp nieuw RTBF-gebouw

© brusselnieuws.be
22/05/2015

De RTBF heeft vijf architectenbureaus geselecteerd om een nieuw omroepgebouw te ontwerpen. Daarbij zitten vooral Belgische en Franse namen, maar ook de Deense sterarchitect Bjarke Ingels. De Franstalige omroep kreeg in totaal 47 dossiers binnen.

VRT en RTBF zitten nu nog samen in een massief gebouw, maar beide omroepen plannen elk apart een nieuwbouw op de Reyerscampus in Schaarbeek. De site wordt de komende jaren omgebouwd tot een publiek toegankelijk mediapark met naast de twee omroepgebouwen ook plaats voor onder meer woningen.

Vijf architectenformaties zijn nog in de running voor het ontwerp van het nieuwe RTBF-gebouw. Dat schrijft De Standaard en bevestigt de RTBF aan brusselnieuws.be.

Daarbij het Franse bureau Lacaton & Vassal en het Belgische Office Kersten Geers David Van Severen. Dat laatste zit ook in de shortlist voor het nieuwe VRT-gebouw. Dat kan een troef zijn omdat de architecten van beide omroepgebouwen hun ontwerp op elkaar zullen moeten afstellen.

Verder zitten twee duo's in de finale. De Brusselaars van L'Escaut vormen een team met de Fransman Rudy Ricciotti. Ook de Brusselse bureaus MDW en V+ slaan de handen in elkaar. Met de Deen Bjarke Ingels is ten slotte ook een internationale ster geselecteerd.

"Het is prettig dat na Rem Koolhaas voor de VRT, nu Bjarke Ingels in de selectie zit van de RTBF", zegt Brussels bouwmeester Kristiaan Borret in De Standaard. "Grote bureaus raken geïnteresseerd in Brussel. Het tij is aan het keren."

De beslissing voor het nieuwe VRT-gebouw zou in de loop van volgende maand moeten vallen. Voor de RTBF moeten we nog wat langer geduld oefenen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni