Viervoeter Itch krijgt opleiding in parlement

© FM Brussel
19/02/2015

Het Brussels parlement heeft er een opvallende bezoeker bij. Parlementslid Carla Dejonghe (Open VLD) brengt het komende half jaar een jonge labrador mee, Itch. Een hulphond, die bij Dejonghe in opleiding is. Na zes maanden zal Itch ingezet worden bij iemand met een fysieke handicap.

Itch is één van de honden van Dyadis, de Belgische Vereniging der Toewijzing van Hulphonden aan Mindervaliden. Die vereniging heeft al 120 honden bij een gastgezin geplaatst. Dat gastgezin staat in voor de opleiding van de hond, maar na zes maanden moet de hond onherroepelijk weg. Mensen met een fysieke beperking krijgen dan zo’n opgeleide hond toegewezen.

Het Brussels Parlement heeft drie jaar geleden een ordonnantie gestemd die zegt dat hulphonden overal toegelaten zijn. Dejonghe kan Itch dus overal mee naartoe nemen.

“Het is geen grote aanpassing, maar je moet er wel je leven op afstemmen”, zegt Dejonghe in Het Nieuwsblad. “Je moet bij alles wat je doet rekening houden met de hond. Ik was van plan om op reis te gaan naar Italië, maar dat is uiteindelijk Nederland geworden. En wanneer ik naar een theatervoorstelling ga, vraag ik om een plek naast de gang, zodat Itch erbij kan liggen.”

Wie geïnteresseerd is om gastgezin te spelen voor een hulphond voor motorisch beperkten, kan een kijkje nemen op de website www.dyadis.org.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni