Vierde moslimbeurs belicht hervormingen en lifestyle

LB
© brusselnieuws.be
30/10/2015

Van vrijdag 6 november tot en met maandag 9 november vindt voor de vierde keer de Moslimbeurs (officieel: La Foire musulmane de Bruxelles) plaats in Thurn & Taxis. De vraag of het nu de islam is die gebaat is bij verandering, of eerder de opvattingen van de moslims, staat centraal. De beurs besteedt voorts heel wat aandacht aan de islamitische lifestyle.

"We hebben het over hervormingen, meervoud dus”, zegt organisator Karim Ouachek in Het Nieuwsblad. “Als onze religie vandaag aan bod komt, is dat vaak negatief. We stellen ons de vraag of het aan ons ligt. Ligt het probleem bij de voorschriften van de islam of aan onze interpretatie ervan?” klinkt het nog.

Andere onderwerpen die kaderen in het hervormingsthema zijn: de confrontatie van Europa met het vluchtelingenvraagstuk en het filosofieonderwijs in België. Tien lezingen, drie debatten en twee seminaries moeten een uitwisseling van ideeën aanzwengelen. Gastsprekers zijn vooral imams en godsdienstwetenschappers.

Islamitisch bankieren
De Franse imam Mohamed Bajrafil, gekend voor zijn anticonservatief en verenigend discours, is één van de headliners. In zijn betogen positioneert hij de Franse islam onomwonden in de lekenstaat.

Soedanese sjeik en moslimbroeder Issam El-Bashir, één van de 500 meest invloedrijke ‘moslimpersoonlijkheden’ ter wereld volgens RTBF, is een andere gast. Marokkaanse theologe Naima Benyaich, die zich met haar discours richt op de integratie van moslimvrouwen in het Westen, sluit het rijtje kleppers af.

Niet iedereen is echter onomstreden: sprekers Omar Abdelkafy en Abdullah al-Muesli werden door het Vlaams Belang als ‘haatpredikers’ omschreven. Voor de partij zijn deze figuren niet welkom.

Naast een islamitisch colloquium is de moslimbeurs ook een viering van de islamitische cultuur in al zijn facetten. Je vindt er kraampjes met kledij uit het Midden-Oosten en Afrika, standen met eetwaren uit de Marokkaanse, Turkse en Indische keuken, en zelfs Amerikaanse hamburgers. Je leert er ook islamitisch bankieren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni