Vier doden op tram- en buslijnen MIVB in 2014

© brusselnieuws.be
11/02/2016

Op de tram- en buslijnen van de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB zijn in 2014 zo’n 250 gewonden gevallen. Het gaat om mensen die betrokken waren bij een ongeval met een tram of bus en licht- tot zwaargewond raakten. Er vielen ook vier doden te betreuren.

De cijfers zijn vrijgeven door Brussels minister van Mobiliteit, Pascal Smet (SP.A) en zijn een antwoord op een parlementaire vraag van Brussels parlementslid Benoît Cerexhe (CDH).

Uit de cijfers blijkt ook dat bepaalde bus- en tramlijnen veel meer gevoelig zijn voor ongevallen. Het gaat om buslijnen 95, 59 en 48 en tramlijnen 81, 92 en 93. Niet toevallig bussen en trams die zeer drukke straten kruisen. In totaal zijn de zes lijnen goed voor 852 ongevallen in 2014. Let wel: onder ‘ongeval’ rekent de MIVB bijvoorbeeld ook een beschadigde achteruitkijkspiegel of lichte blikschade. Een ongeval met doden of gewonden is uitzonderlijk.

Voor de periode 2010-2014 is het aantal ongevallen op de tram- en buslijnen van de MIVB constant gebleven. “Dat betekent eigenlijk een daling, want het aantal ritten is in die periode met 1,3 miljoen gestegen”, zegt An van Hamme, woordvoerder bij de MIVB.

De meeste ongevallen gebeuren op de ‘zwarte punten’ in Brussel waar altijd veel verkeersproblemen zijn, zoals de Waversesteenweg of de Louizalaan. De MIVB neemt ook maatregelen om het aantal ongevallen te beperken. Zo wordt na elk ongeval een structurele analyse gemaakt en krijgen de chauffeurs regelmatig een opfriscursus defensief rijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni